Fins avui s’han detectat sis cartes explosives contra interessos ucraïnesos, americans i espanyols que, les primeres investigacions, vinculen amb la guerra d’Ucraïna en territori espanyol, pel suport de l’Estat al país de Zelenski. Només una ha arribat a explotar, la que, per un error de seguretat, es va colar fins a la recepció de l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid. La carta, amb material de pirotècnia, amb un detonant de construcció casolana, va deixar ferit lleu un dels agregats militars de l’ambaixada, evitant així ferir l’ambaixador, a qui anava dirigida la carta trampa.

Totes les altres cinc cartes explosives no han causat danys personals ni materials, ja que van poder ser interceptades a temps. Se n’han rebut en una empresa d’armament de Saragossa, a la Moncloa -va arribar la setmana passada, si bé no es va comunicar públicament- dirigida al president Pedro Sánchez, a la ministra de Defensa Margarita Robles, a l’ambaixada dels Estats Units i a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz. La majoria han estat detonades per la Policia o la Guàrdia Civil, però n’hi ha una, la que es va rebre a la base militar, que va poder ser recuperada intacta, fet que servirà per a poder estirar el fil per poder arribar al remitent.

Totes les cartes explosives, idèntiques

Totes les cartes que s’han rebut fins ara són idèntiques. Se sospita que els paquets, d’un pam de llarg i d’un parell o tres de centímetres de gruix, han estat enviats des d’Espanya i tots portaven a l’interior material pirotècnic estil pólvora dels coets de llum que no causa una explosió amb metralla, sinó que genera una deflagració, que causa una flama activada per un detonant, que també pot causar danys. Tot i això, experts en TEDAX, han explicat a ElNacional.cat que el dany que pot causar és baix per la càrrega que porta, la grandària i també el tipus d'explosiu.

D’aquesta carta que la Policia Nacional ha pogut interceptar a la base militar s’espera que es puguin recuperar pistes per enfocar la investigació. Totes les cartes, asseguren fonts de la investigació, la direcció i el remitent han estat escrits per la mateixa persona. A les cartes també hi ha més dades, com una direcció estil correu electrònic, que a hores d’ara, no s’ha pogut comprovar-ne la propietat o si, fins i tot, es tracta d’una direcció real. Les cartes porten segells, que serà un dels elements que també pot ser útil als investigadors de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que treballen de manera conjunta en aquest cas arran de l’alarma social que s’ha generat per aquestes cartes explosives. Des d’Interior, en boca del ministre Fernando Grande-Marlaska, ha fet una crida a la calma per aquestes cartes i ha confirmat que s’ha incrementat la vigilància i el control a les ambaixades dels països OTAN i també en seus institucionals del govern espanyol.

Mossos ofereixen el TEDAX al consolat d’Ucraïna

A Catalunya, on té seu un consolat d’Ucraïna, els Mossos d’Esquadra han incrementat la protecció de l’edifici del carrer de Numància per possibles rèpliques de les cartes explosives rebudes a Madrid i Saragossa. Els especialistes en desactivació d’explosius de la policia catalana han assessorat el personal de seguretat del consolat i s’ha reforçat la vigilància física, amb agents dels Mossos, que ja es feia des de l’inici de la guerra, quan es va posar en marxa el dispositiu Makosh. En el marc d'aquest dispositiu s'han fet vigilàncies en zones d'arribada de refugiats per evitar robatoris i possibles casos de sostracció de menors, s'ha incrementat l'assistència a cotxes amb matrícula ucraïnesa a l'autopista i també a les zones on hi ha gruix d'immigració russa i ucraïnesa.

Des dels Mossos d’Esquadra també han ofert instal·lar de manera permanent a la seu del consolat ucraïnès un destacament del TEDAX de la policia catalana si escala el conflicte i es reben més cartes explosives en altres punts de l’Estat. Els Mossos també s’han posat en contacte amb les altres delegacions diplomàtiques amb seu a la capital de Catalunya per recordar alguns consells de seguretat amb relació a la recepció de cartes i paquets que puguin ser sospitosos. Ara per ara, els Mossos no tenen coneixement de cap artefacte com els rebuts a Madrid.

Sí que els Mossos van haver de donar protecció a un periodista ucraïnès prorús que viu a la zona del Camp de Tarragona i que diversos activistes el van localitzar i li van fer un escarni a casa seva. Durant la campanya electoral de l'abril del 2021 es van rebre també cartes amb bales. A Barcelona se'n va interceptar una que anava dirigida a la seu de Vox tot i que amb Santiago Abascal, el líder estatal del partit, com a destinatari.