Els Mossos d'Esquadra han carregat contra els CDR que s'han concentrat per boicotejar la protesta del sindicat policial Jusapol a Barcelona. Les càrregues s'han produït quan els manifestants intentaven trencar el cordó d'antiavalots que els impedia arribar a l'Arc de Triomf, on estava prevista la cloenda de la marxa dels sindicalistes.

Un gran operatiu policial ha impedit que les dues concentracions es trobessin i ha aïllat les 400 persones que han anat a la contraprotesta convocada pels Comitès de Defensa de la República (CDR). La manifestació de Jusapol -que ha reunit prop de 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana- ha transcorregut sense problemes ni interrupcions.

Aïllament

L'estratègia dels Mossos per evitar enfrontaments ha consistit a encerclar els CDR que s'havien concentrat a la plaça d'André Malraux. Uns 25 furgons policials han acordonat la zona per evitar que els antifeixistes es poguessin moure en cap direcció per accedir a l'Arc de Triomf. Malgrat que els participants a la contraprotesta han intentat desviar la marxa cap a la confluència entre els carrers de Ribes i Nàpols, suposadament amb la intenció d'avançar des d'allà fins a la zona prohibida, un cordó policial en aquest punt ho ha impedit barrant-los el pas.

CDR Manifestació Jusapol - Sergi Alcàzar

Aquest setge policial ha fet elevar la tensió entre els CDR, que han continuat intentant avançar. Els antiavalots han carregat amb les seves defenses contra els manifestants dues vegades per fer-los retrocedir respecte al cordó policial, després que alguns dels antifeixistes llancessin ous i alguna llauna

"Intento posar pau, però no es fàcil", afirma David Ogaya, un dels membres dels CDR que liderava la protesta. Aquest veí d'Abrera (Baix Llobregat) i un habitual de les manifestacions independentistes creu que la presència d'algun polític a primera fila, dirigint la concentració, evitaria la majoria de carregues policials. 

Sanitaris per la República

Precisament per poder atendre els possibles ferits derivats de l'actuació dels Mossos, s'han desplaçat fins a la plaça d'André Malraux diverses dotacions del col·lectiu Sanitaris per la República. Aquest grup de voluntaris va començar l'activitat el 29 de setembre a la concentració de la plaça de Sant Jaume. "A poc a poc ha anat prenent forma. Algú ha d’assistir les víctimes de les càrregues", explica Miquel Pallarès, el fundador de la iniciativa, que es finança a través de donacions.

Sanitaris Sergi Alcàzar

Ambient festiu

La protesta de Jusapol ha transcorregut sense incidents gràcies al gran desplegament policial. Unes 1.500 persones vingudes d'arreu de l'Estat espanyol s'han concentrat a les dotze del migdia a la Via Laietana per demanar l'equiparació i la justícia salarial entre els diferents cossos de policia.

Jusapol 10 11 Sergi Alcázar 7

L'ambient festiu de la manifestació era palpable des del començament de la marxa: mentre un grup de manifestants cantava l'himne d’Astúries enfundats amb la bandera blava de la comunitat autònoma, un home amb una txapela aprofitava qualsevol ocasió per tirar petards. L'Enrique, un participant d'edat avançada, feia voltes sobre el seu segway -una espècie de patinet sense manillar- amb una bandera espanyola penjada del coll i al crit de "Jusapol".

Protesta Jusapol Sergi Alcàzar

Policia i youtuber

Una de les persones que acaparen l'atenció de la protesta és Alejandro León. Aquest membre del Cos Nacional de Policia (CNP) s'ha fet molt popular entre el col·lectiu que dona suport a la policia pels vídeos que comparteix a les xarxes socials, on té diversos milers de seguidors. "Alguns policies no volen fer crítica per por de no seguir el règim disciplinari del cos. A mi això m'és força igual", assegura Jandro Lion -el seu àlies a Youtube-, a qui ja han obert un expedient disciplinari.

Protesta Jusapol  Sergi Alcàzar

En un dels extrems de la manifestació, l'Ana i la Mercedes ja enfilen cap a casa. "Hem vingut per donar suport a la policia perquè tenen un salari ridícul", expliquen les dones, enfundades amb la bandera espanyola i ulleres de sol. Afirmen que la protesta no és cap homenatge a l'actuació policial de l'1-O: "La Guàrdia Civil i la CNP són realment espanyols. En canvi, els Mossos són uns traïdors", etziba la Mercedes abans de perdre's entre la multitud que ja abandona la concentració.