Carrefour ha retirat més de 80 lots de 29 tipus diferents de gelat de la seva marca blanca davant la "possible presència de traces d'òxid d'etilè".

La llista completa dels productes afectats ha estat difosa en la seva pàgina web després de comprovar que en l'elaboració es va utilitzar un ingredient, l'estabilitzant E410, del qual s'han detectat diverses partides contaminades amb aquesta substància.

La cadena de supermercats no precisa en el seu comunicat la identitat de fabricant; de moment a Espanya tant Mars com Froneri (propietat de Nestlé) també han informat públicament de la retirada de lots dels seus gelats.

Els responsables de Carrefour han recalcat que la quantitat d'òxid d'etilè present en alguns dels seus lots de gelats de marca blanca "és molt baixa", per la qual cosa han garantit que "no presenta un risc immediat per a la salut".

"El risc vinculat a l'òxid d'etilè s'associa a un efecte acumulatiu de grans quantitats durant un temps prolongat. Per tant, les persones que hagin consumit lots potencialment afectats no requereixen cap mesura addicional", han assenyalat.

Entre les referències retirades hi ha des de gelats de pal fins a terrines, cons o pastissos, i de diferents gustos.

L'organització de consumidors Facua s'ha fet ressò en un comunicat de la publicació d'aquesta llista per part de Carrefour, i ha sol·licitat que reveli "qui és el fabricant dels gelats afectats", encara que de moment no n'ha obtingut resposta.

L'associació ha criticat que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN, adscrita al Ministeri de Consum) porti des de finals de juliol "sense actualitzar" el llistat a la seva pàgina web, on només hi apareix un enllaç a la web de Mars amb la seva relació de productes objecte de retirada per presència d'òxid d'etilè i un altre a la de Nestlé.

En el cas d'aquesta última, ha lamentat que no es faciliti la llista de gelats contaminats, sinó un cercador per introduir números de lots i conèixer si estarien afectats.

AESAN va emetre una primera alerta a finals de juny per la presència d'òxid d'etilè en algunes partides de l'additiu E410 (un estabilitzant també anomenat goma de garrofer o garrofí), utilitzat en la fabricació de gelats i en altres productes alimentaris. Llavors va advertir que es tractava d'un avís a escala europea i que implicava la retirada de la venda dels productes afectats. 

El 16 de juliol passat va actualitzar aquesta informació per puntualitzar que la Comissió Europea va decidir declarar com a "no segurs ni aptes per al consum" tots els productes elaborats amb l'E410 contaminat per òxid d'etilè, perquè "no se'n pot definir un nivell segur d'exposició per a la població".

Sis dies més tard va precisar, però, que els nivells d'òxid d'etilè als aliments "són molt baixos i estan per sota del límit legal de 0,02 mg / kg", de manera que "es pot descartar l'existència d'un risc agut en la ingesta".

Va revelar també que no tots els lots de l'E410 estaven contaminats, de manera que "els productes que són al mercat són segurs i compleixen la legislació vigent".