Milers de fidels han desfilat per la basílica de Sant Pere en el primer dia de la capella ardent del papa emèrit Benet XVI, qui va morir el passat 31 de desembre als 95 anys. Fins a 65.000 fidels s'han acomiadat del papa emèrit durant la primera jornada de la seva capella ardent, la qual estarà oberta fins al pròxim dia 5 de gener, quan tindrà lloc el seu funeral. En un principi la Santa Seu esperava que 35.000 persones s'apropessin a acomiadar a Benet XVI, finalment, aquesta previsió s'ha vist àmpliament superada

🔴 Així serà el funeral del papa emèrit Benet XVI

🔴 El papa Francesc recorda Benet XVI, "fidel servidor" de l'Església, en la primera homilia de l'any

 

Els que s'han apropat per acomiadar-se de Benet XVI s'ha trobat que el papa emèrit vesteix paraments pontificis, la casulla vermella sobre una túnica blanca, però com que no era un papa "regnant", per haver renunciat, no se li ha col·locat el pal·li, l'estola blanca que s'emporta sobre les espatlles i que representa la seva jurisdicció. A les mans portava un rosari i l'anell que va portar durant el temps d'emèrit i calça un parell d'austeres sabates negres, no les vermelles que representen la sang màrtir, segons remarca Efe. 

Una llarga fila de persones s'ha format davant de capella ardent. Aquesta ha arribat a fer la volta a la plaça de Sant Pere. La majoria eren fidels que es volien acomiadar de Benet XVI, però també hi havia un bon nombre de turistes a qui aquesta mort els ha agafat a prop del Vaticà. 

comiat benet xvi / Stefano Spaziani / Europa Press

Capella ardent de Benet XVI a la basílica de Sant Pere, foto: Stefano Spaziani / Europa Press

Delegació espanyola 

El funeral del primer dia 5 de gener no serà un funeral d'Estat, ja que no es tracta d'un pontífex "regnant". Malgrat això, delegacions oficials de diversos països es desplaçaran fins al Vaticà, com és el cas d'Itàlia i Alemanya, país natal de Ratzinger. Per part seva, el Govern espanyol ha confirmat que la reina emèrita d'Espanya, Sofia, i el ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, acudiran al funeral. La cerimònia funerària serà presidida per l'actual papa Francesc, una cosa inèdita atesa la inusual convivència de dos papes l'última dècada.

Després del funeral, el cos de Benet XVI serà enterrat a la cripta de la basílica de Sant Pere. Concretament, a una tomba triada per ell mateix quan era papa. Es tracta de la tomba que va acollir les restes del seu admirat Joan Pau II, buida d'ençà que el cos va ser exposat a la superfície del temple des del maig de 2011.