El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha anunciat aquest dilluns que el seu Govern té la intenció de prohibir el 2021 els productes plàstics d'un sol ús, tals com bosses, palles o coberts.

"Sincerament, com a pare, és difícil intentar explicar això als meus fills. Com explica la mort de les balenes encallades en platges de tot el món amb els estómacs plens de bosses de plàstic?", ha dit Trudeau, que ha fet l'anunci en el marc d'una visita a la reserva natural de Gault, a la muntanya St. Hilaire.

Trudeau ha indicat que pretén seguir el model de la UE, si bé ha subratllat que el Govern encara ha de decidir quins productes prohibir, segons informa la cadena pública CBC.

L'Eurocambra va decidir al març que prohibirà a partir de 2021 els articles de plàstic d'un sol ús més populars amb l'objectiu de reduir-ne l'impacte en el medi ambient. Aquests productes, segons la UE, representen prop del 70% dels desfets de plàstic que contaminen les aigües i platges de territoris comunitaris.

embutllofis plastic reciclatge envasos - lliure

L'ONG Medi Ambient i Canvi Climàtic estima que els canadencs llencen més de 34 milions de bosses de plàstic cada dia, les quals poden tardar fins a mil anys a descompondre's.

La Unió Europea i el Canadà van firmar la Carta dels Oceans en la reunió del G7 que es va celebrar fa un any a la localitat canadenca de Charlevoix, per la qual es comprometien a trobar una manera de reduir les escombraries plàstiques.

Els països que reben les escombraries de l'anomenat 'primer món' són cada vegada més reticents a acceptar els residus de plàstic perquè són difícils de reciclar i moltes vegades l'única forma d'eliminar-los és cremar-los, cosa que fa que alliberin substàncies tòxiques.

El Canadà ha protagonitzat una disputa de cinc anys amb les Filipines per un carregament de 2.450 tones escombraries que finalment haurà de repatriar. El Govern de Rodrigo Duterte havia amenaçat de portar els més de cent contenidors a aigües canadenques i abocar allà els residus.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat