Els Bombers es reforcen. Els grans incendis forestals ja no només seran durant els mesos del bo de l’estiu. El canvi climàtic ha posat en alerta els Bombers de la Generalitat de Catalunya, que necessiten reforçar i millorar la disponibilitat de recursos humans davant els nous models d’incendis forestals que superen l’estacionalitat. Aquest dimarts el departament d’Interior de Joan Ignasi Elena ha aprovat la creació del programa de suport al cos de Bombers de la Generalitat per a la implantació del canvi de model forestal i la gestió, tant tècnica com operativa, en situacions d’emergència de risc climàtic amb un pressupost de més de 9 milions d'euros i la incorporació de 154 reforços entre 2022 i 2024.

L’estudi de les dades i xifres dels incendis forestals dels darrers anys, i en base de l’experiència acumulada en l’organització de la campanya forestal, la direcció operativa i política dels Bombers de la Generalitat han establert unes directrius globals de funcionament i organització per planificar les campanyes adreçades a la lluita contra les situacions de risc climàtic i així poder fer front als episodis d’incendis forestals que abans es produïen en període estival i que, avui dia, també fora d’aquest període.

La campanya forestal més llarga que mai

Segons aquestes observacions i anàlisi, s’ha pogut veure que el nombre d’hectàrees cremades no segueix un patró fix, ja que la causalitat específica dels incendis d’aquesta tipologia està molt vinculada a diversos paràmetres com l’estacionalitat, els factors climatològics i les característiques topogràfiques de l’àrea afectada, la qual cosa fa necessària la programació anual per fer-hi front amb efectius humans i materials suficients. La campanya forestal com a tal és, en l’actualitat, un mes més llarga del que ho era l’any 2003. Amb el canvi climàtic el model d’incendis forestals ha canviat i ha evolucionat, i amb incendis amb comportament intens més enllà del període estival.

Des de Bombers asseguren que cal canviar el model de dispositiu forestal per reforçar i millorar la disponibilitat de recursos, l’operativitat i donar la cobertura necessària a una campanya forestal que s’allarga gairebé tot l’any.

EuropaPress 3841495 dotaciones bomberos trabajan sofocar llamas incendio declarado castellvi
Imatge d'efectius dels Bombers de la Generalitat / Lorena Sopêna

Segons s’ha explicat des del departament d’Interior, durant aquest temps, es contractaran sis tècnics per reforçar la capacitat d’actuació dels mitjans aeris. També es reforçaran les sales de control sobretot en torn diürn, amb una dotació de 37 tècnics especialistes operadors de control per a tot el programa i 28 tècnics més per un període de 3 mesos cada any. A més a més, està prevista la incorporació de més tècnics de comunicació i amb personal d’administració a la Subdirecció General Operativa, a la Subdirecció General Tècnica i a la Subdirecció General d’Administració i Recursos Humans.

Reforç també a escala operativa

A escala operativa el pla aprovat preveu un reforç dels equips de prevenció activa forestal (EPAF) permanents a la regió i les de rematada d’incendis un cop es trobin aquests en fase de control amb una dotació de 9 oficials de primera prevenció activa forestal. També està previst un increment significatiu del reforç logístic, amb 42 conductors laborals temporals amb carnet B, a més de la contractació de dos conductors amb carnet B, contractats per un període de 6 mesos cada any durant tot el programa 2022-2024. D’altra banda, es reforçarà la Unitat de Suport Logístic i Mitjans Aeris amb la contractació de quatre conductors. El GRAF incorporarà també  quatre tècnics especialistes.