Com cada mes de juny, arriben les proves d’accés a la universitat (PAU). Les proves comencen avui dimecres 12, i es desenvoluparan fins divendres. Els resultats es coneixeran a partir del 26 de juny.  Els alumnes han de treure com a mínim quatre punts sobre deu per aprovar i poder estudiar un grau.

El matí de la primera jornada de les PAU es fan les proves de castellà i català. Després de dinar els alumnes s’enfronten a les proves de ciències de la terra i del medi ambient, o bé fonaments de les arts o matemàtiques aplicades a les ciències socials. El primer dia de nervis acaba amb anàlisi musical, dibuix tècnic o literatura castellana, en funció del batxillerat que s’hagi cursat.

El segon dia, el 13 de juny, comença amb la prova d’història, un dels exàmens que els alumnes troben especialment complicat pel volum de matèria. Després del descans hi ha el test de llengua estrangera. Havent dinat, hi ha els exàmens de dibuix artístic, llatí i matemàtiques. El dia acaba amb història de l’art i química.  

L’últim dia, el 14 de juny, els exàmens comencen amb física o geografia, continua amb economia de l’empresa, electrotècnica i història de la filosofia, en funció de l'especialitat. Després de dinar, els estudiants s’enfrontaran als exàmens de biologia, cultura audiovisual o grec. Finalment, la selectivitat d’enguany acabarà amb els exàmens de disseny, literatura catalana o tecnologia industrial.

On trobar material per preparar-se les PAU?

Els experts recomanen tranquil·litat i constància per afrontar els exàmens. Molts estudiants, a més a més d’intentar controlar els nervis, també practiquen amb exàmens d’anys anteriors.

A la web Preparats, llestos Universitat tenen un recull d’exàmens d’altres anys i també les solucions corresponents. Es poden buscar per convocatòria --juny o setembre-- i descarregar-los amb o sense respostes.

Consells previs 

Els experts asseguren que és millor compartir amb altres companys la tensió interna que no pas quedar-se-la per a un mateix. El psicopedagog i professor de psicologia de la Universitat Abat Oliba CEU, Ramón Novella, ressalta que cal començar l'examen "donant un cop d'ull general i contestar primer les preguntes més curtes i senzilles per a guanyar seguretat".

Per mirar de controlar aquests nervis, també exposa que és millor deixar-ho tot preparat el dia abans per no tenir imprevistos: "Cal tenir preparat el material el dia abans, moment en què cal fer un repàs que tot està en el seu lloc: bolígrafs, calculadora, regles o el mateix DNI".

Novella ressalta que és important "respectar les hores de somni". "Cal dormir entre set i vuit hores, no s'hi pot arribar cansat per haver dormit poc, això provoca menor agilitat mental".