Guerra oberta al Consell de l'Audiovisual de Catalunya. El motiu que divideix els consellers que formen part de l'organisme i el president és l'acord que s'ha adoptat en el si del plenari sobre els documentals i programes de reportatges sobre les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol emesos a TV3. Aquest acord, que ha tirat endavant amb dos vots a favor (dels consellers nomenats a proposta del PSC i del PP) i el vot en contra del president, constata un "desequilibri informatiu" en aquestes peces emeses a la televisió pública catalana i denuncia l'incompliment del fet que "no respongui a diversos punts de vista i no ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana".

En aquesta línia, el Ple del CAC insta TV3 a complir la seva missió de servei públic i a "corregir, amb la màxima diligència possible, la situació de desequilibri generada". La manera que plantegen per revertir-ho és a través de "la producció pròpia, coproducció o compra de drets d'emissió de documentals o reportatges" que garanteixin el "pluralisme polític" i que implicaria la inclusió d'altres "posicionaments", com les tesis unionistes.

Aquesta resolució arriba després que el passat juliol de 2020, Federalistes d'Esquerres presentés una queixa al CAC i els demanés una valoració perquè consideraven que s'havia "incomplert l'acord 27/2018 —relatiu a la pluralitat política i la missió de servei públic— adoptat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya per part de l'operador televisiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals". Tanmateix, sol·licitaven que el CAC obligués a emetre el documental Federal a TV3 "en condicions comparables a l'emissió d'altres documentals de contingut polític i social".

Inèdit: el president del CAC emet un vot particular

La situació que ha generat aquest debat és insòlita, fins al punt que és la primera vegada que el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, ha presentat un vot particular manifestant la seva disconformitat amb l'acord aprovat pels consellers Daniel Sirera i Carme Figueras. En primer terme, Loppacher vol deixar ben clar d'entrada que "no és competència d'un organisme regulador com el CAC determinar quin documental concret ha d'emetre un prestador de serveis de comunicació audiovisual, ni quina ha de ser, a priori, la posició d'un contingut en la graella de programació". De fet, el president del CAC va més enllà i titlla d'"inaudita" i "contrària a la independència i autonomia dels mitjans de comunicació".

Paral·lelament, per avaluar la petició de l'entitat Federalistes d'Esquerres, es va encarregar a l'Àrea de Continguts que elaborés un informe vinculat als documentals i programes que TV3 havia emès sobre la relació política entre Catalunya i l'Estat. En concret, l'estudi analitza els 22 reportatges que es van programar a la televisió pública catalana entre el 7 de març de 2018 i el 23 de juliol de 2021. Aquest informe és el que enfronta obertament el president i els consellers del CAC. A parer de Loppacher, l'acord aprovat amb els vots de Sirera i Figueras "s'aparta i distorsiona intencionadament l'informe de l'Àrea de Continguts per acabar arribant a una conclusió basada en percepcions ideològiques i/o personals que no se sustenten tècnicament".

El president opina que això "convindria evitar-ho en un organisme regulador independent, on totes aquelles decisions que es prenen haurien de ser sostingudes i avalades per informes tècnics i professionals".

 

D'altra banda, Loppacher subratlla que l'informe posa de manifest que un 8% dels documentals i reportatges emesos a TV3 en el període esmentat anteriorment són aspectes vinculats a la relació política entre Catalunya i Espanya, "que no sobre la independència". A més, també recorda que no en totes les peces es tracta com a element central aquest tema, sinó com a element col·lateral.

El president del CAC també sosté que "un reportatge o un documental sobre un fet d'actualitat, amb la participació de diferents veus, no és un contingut de tesi o de part" i que, "per tant, no es tracta d'un contingut que pugui inferir-se que aposta per un determinat posicionament". En aquesta línia, Roger Loppacher assevera que "considerar de manera generalitzada que tots els reportatges o documentals sobre les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol són continguts de part o que aposten només per un determinat posicionament respon o bé a un error de concepte o bé a una interpretació intencionada".

A més, defensa que associar-los com si fossin "un contingut favorable a la independència de Catalunya és una interpretació basada en un apriorisme que per res es correspon a la realitat", a més de parlar de "greu error de judici" o "interpretació esbiaixada".

En aquest vot particular, el president de l'organisme regulador de l'audiovisual català remet a l'informe de l'Àrea de Continguts, que detalla que aquests documentals i reportatges van comptar amb la participació de veus diverses i plurals, com ex-alts càrrecs de governs espanyols, gent que no va votar l'1-O o experts en Dret Constitucional, per citar alguns exemples.

Sobre el documental Federal, Loppacher indica que es va emetre el documental el 17 d'octubre a les 22:20 hores al canal 33 i, a més, apunta que aquest sí que és un "documental de tesi" perquè "pren partit per un posicionament determinat a l'hora de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol".

Finalment, el president del CAC tanca el seu vot apuntant que la posició dels altres dos membres del Consell "s'adopta basant-se en consideracions, valoracions i apriorismes ideològics" i defensa la seva "convicció que els mitjans de comunicació, i especialment els públics, han de cercar sempre, i en la seva globalitat, reflectir els diversos punts de vista i els diferents posicionaments de la societat catalana".

L'informe de compliment de les missions de servei públic de la CCMA, aprovat

En el mateix Ple del CAC en el qual ha prosperat un acord que adverteix a la CCMA que ha de complir "les missions de servei públic", s'ha aprovat precisament l'informe de compliment de les missions del servei públic de la CCMA de l'any 2019. Hi han votat favorablement el president Roger Loppacher i la consellera Carme Figueras (amb un vot particular concurrent) i ha votat en contra Daniel Sirera (amb vot particular).

Respecte al pluralisme informatiu, es destaca que tant als informatius de TV3 com de Catalunya Ràdio hi apareixen tots els actors polítics representats al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats per les quatre circumscripcions catalanes. A TV3, el Govern (15,4%) és l'executiu que més temps de paraula ha tingut. Per partits, el que més temps ha aplegat és el PSC-PSOE (11,9%); mentre que a Catalunya Ràdio, els que més temps han ocupat són el PDeCAT (6,8%) i Junts (5,1%). D'altra banda, durant el 2019, es van comptabilitzar a TV3 fins a 732 entrevistes a 46 representants de governs, de partits polítics i d'altres institucions.

En referència a la presència del català, la llengua apareix en un 85% dels espots publicitaris que es van emetre a la televisió pública catalana durant el 2019. Sobre la participació de productores independents del país, el pes d'aquestes produccions representa el 26,7% de les emissions.

Pel que fa a la presència de dones als informatius, debats i entrevistes a la CCMA, encara està molt lluny del 50%. Als informatius de TV3, el percentatge de participació de les dones es queda en un 26,9%. En el cas dels debats i entrevistes, el tant per cent augmenta al 34,7%.

 

Imatge principal: El president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, en una foto d'arxiu. ACN.