El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha donat el vistiplau a l’informe previ sobre la proposta del Govern per al nou canal de televisió de RTVE, que es perfila amb el nom de 2Cat. Aquest nou canal múltiple (MUX) addicional de televisió digital terrestre tindrà cobertura territorial a Catalunya i es preveu que emeti el 100% de la programació en català en un termini màxim de dos anys des de la data d’inici de les emissions. Abans de finalitzar el primer any les emissions en català comprendran almenys el 60% del total, per la qual cosa, el CAC considera un objectiu inicial "poc ambiciós". També assenyalen que troben a faltar informació sobre els costos i la programació i plantegen la possibilitat que el MUX esmentat tingui, en la segona fase, dos canals privats, en comptes de només un, i que es pugui utilitzar per a la reciprocitat amb els canals públics del País Valencià i les Illes Balears.

🎥 José Pablo López, president RTVE: "La 2 de sempre es farà en català, la llengua pròpia de Catalunya"

 

60% de la programació en català abans de finalitzar el primer any

La proposta de conveni entre el Govern i RTVE té com a objecte "la reserva d’espai al canal múltiple digital autonòmic disponible, a fi de permetre la difusió de continguts audiovisuals en llengua catalana a través d’un programa gestionat per RTVE, en el marc del servei públic audiovisual estatal". Aquest conveni assenyala el compromís de les dues parts d’emetre el 100% de la programació en català, que s’assolirà en un termini màxim de dos anys des de la data d’inici de les emissions. Tot i això, el Consell considera poc ambiciós l’objectiu inicial de la proposta de conveni, el qual afirma que “abans de finalitzar el primer any, les emissions en català comprendran almenys el 60% del total”. Per això, segons el CAC, aquest document estableix que a aquest 60% d’emissions en català pot no arribar-s’hi fins poc abans del primer any de la posada en marxa del nou canal i que, per tant, "durant gairebé dotze mesos no hi ha un mínim establert".

L’informe, a més, afegeix que la proposta de conveni es limita a consignar una obligació genèrica d’emetre una programació "per promoure la diversitat cultural i lingüística en l’àmbit del servei públic de comunicació audiovisual", però lamenten que falti "més concreció". En aquest sentit, consideren que "no se’n desprèn el tipus de continguts que es pretenen emetre, ni el target d’audiència al qual puguin anar adreçats, així com tampoc la quantificació de la inversió en producció d’aquests continguts". Segons el Consell, aquestes són dades que són "especialment significatives", tenint en compte que "han de respondre a la finalitat d’enriquir i incrementar la diversitat de l’oferta actual de la televisió digital terrestre a Catalunya, així com fomentar l’impuls de la indústria audiovisual catalana", indiquen.

Tot i aquestes consideracions, el CAC conclou que és positiu l'increment de l’oferta audiovisual adreçada als espectadors catalans, "en especial si aquesta oferta s’emet en llengua catalana". Per aquest motiu, planteja la possibilitat de destinar una part del MUX a la reciprocitat amb els canals públics del País Valencià i de les Illes Balears, À Punt i IB3, "una reivindicació de l’audiència de fa molts anys", segons assenyalen. 

Demanen incrementar a dos canals privats en comptes d'un

D'altra banda, el CAC creu que "seria raonable" que una possible oferta privada de TDT "no acabés essent finalment per a un sol operador" amb un sol canal, i demana analitzar la possibilitat tècnica d'oferir dos canals privats independents almenys en la fase dos del Pla tècnic nacional de la TDT. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!