El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat una denúncia davant el fiscal especial de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació amb 13 continguts d’internet que inciten a la violència masclista, i que tenen la particularitat de culpabilitzar les víctimes. Entre els continguts hi ha vídeos de violacions, aparentment de ficció, acompanyats de comentaris favorables.

L’informe inclou cinc vídeos de YouTube, amb més d'un milió i mig de visualitzacions, quatre blogs, com Orgullo machista, dues webs, com La ‘víctima’ de la Manada es una gorda indeseable que denunció por despecho, un fòrum i una comunitat virtual. El CAC considera que aquests portals poden ser susceptibles de constituir un delicte que tipifica l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal.

Entre els continguts hi ha missatges que culpabilitzen les dones dels actes de violència que pateixen, ja que les consideren "un dret de l'home", i fins i tot recomanen la submissió química per poder aprofitar-se d'elles. “Emborratxar una noia és més barat que pagar per una prostituta", afirma un portal web.

Aquest és el tercer informe que realitza el CAC en relació amb continguts a internet sobre la violència masclista. El primer, de juny del 2016, va oferir una primera aproximació a missatges afavoridors i incitadors; el segon, de febrer del 2018, va complementar la cerca amb noves tipologies,com ara vídeos amb escenes d’actes de violència que es presentaven com a reals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat