Alerta a les xarxes pel discurs contrari a la vacunació contra la Covid-19 que s'ha implementat en plataformes com Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube en els darrers mesos. Aquesta és l'advertència del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que ja ha reportat fins a 40 vídeos que qüestionen la seguretat i l’eficàcia de les vacunes o la necessitat de vacunació.

Segons el darrer informe, la gran majoria, el 70%, contenen crides explícites a no vacunar-se contra la Covid-19.  El missatge que més es reitera en aquests vídeos és negar la seguretat de la vacuna i en bona part el discurs parteix de dos fets: la rapidesa de desenvolupament de la vacuna des de l’aparició de la pandèmia i l’aplicació de tècniques innovadores (com l’ARN missatger), que és qualificada de perillosa i amb risc de produir alteracions genètiques. En aquest sentit, el CAC alerta que en gairebé la meitat dels vídeos, el 40%, s’hi afirma que les vacunes provocarien esterilitat i afectació neuronal en les persones inoculades. 

A més, més de la quarta part (27,5%) dels vídeos detectats neguen la necessitat de les vacunes contra el coronavirus, amb missatges que trivialitzen la gravetat de la malaltia i minimitzen les taxes de letalitat reals. Així, proposen prendre vitamines com a alternativa o afirmen que la Covid-19 no ha matat ningú que no tingués una patologia prèvia. D’aquesta manera, assenyalen com a preferible la immunització adquirida pel desenvolupament de la malaltia i plantegen prescindir de les mesures profilàctiques establertes.

tiktok

Imatge: Un dels vídeos antivacunes de TikTok. 

S’observa també que en el 70% dels vídeos el discurs contrari a la vacunació el fan persones que es presenten com a expertes en l’àmbit de la ciència o de la medicina (el 60% es presenten com a metges o metgesses i el 10%, com a infermers o infermeres), de manera que es pretén atorgar credibilitat i autoritat a postulats contraris al consens científic.

La majoria dels vídeos identificats fa també una crida a la viralització d’aquests continguts i té una estratègia multixarxa per tal d’evitar les mesures per combatre la desinformació que adopten algunes plataformes. En aquest sentit, es posa de manifest que plataformes com ara YouTube, on només s’ha localitzat un vídeo, estan adoptant cada vegada més mesures de moderació per evitar la presència de desinformació.

Els metges parlen

L’informe del CAC ha estat validat científicament pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.  El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha desmentit aquestes teories. "Les vacunes han salvat milions de vides. Estan sotmeses a un control molt estricte quant a seguretat, tant abans com després d’haver estat autoritzades. Les vacunes davant la Covid-19 s’han desenvolupat ràpidament gràcies a l’ús de noves tecnologies i a la col·laboració mundial. La prioritat ara és que les vacunes arribin a tothom i les fake news són un obstacle contra el qual hem de lluitar per aconseguir aquest objectiu absolutament necessari”, ha reiterat.

En aquesta mateixa línia, la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Estrella Martínez, ha assenyalat que la desinformació sobre les vacunes no és un fenomen nou, però abans era més fàcil de localitzar i rebatre. "El caràcter mundial de la Covid-19 i la capacitat amplificadora de les xarxes socials l’han incrementat exponencialment i en dificulten molt el seguiment. Cal empoderar la població per detectar aquesta pseudociència i la col·laboració de les infermeres i els mitjans de comunicació és una bona eina” per fer-ho, ha conclòs.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat