Els Agents Rurals han localitzat la burilla sospitosa d'haver provocat el segon incendi d'Artesa de Segre. Aquest segon incendi, que va començar a cremar el passat 29 de juny i que va arrasar una superfície agrícola i forestal d'unes 130 hectàrees, preocupava perquè cremava molt a prop de l'incendi de Baldomar, també al terme municipal d'Artesa de Segre (Noguera). El cos dels Agents Rurals ja treballava amb la hipòtesi que el foc havia estat provocat per la burilla d'una cigarreta, presumptament llançada des de l'interior d'un cotxe a la carretera, i ara, amb la troballa, han pogut confirmar les seves sospites. 

El foc es va iniciar cap a les cinc de la tarda a l'altura del quilòmetre 110,5 de la C-14, la carretera d'Artesa de Segre. Des d'allà va créixer fins a afectar una superfície total de 129,22 hectàrees, de les quals 60,58 hectàrees pertanyen a terreny forestal, 67,51 a terreny agrícola, i 0,19 a terreny urbà. Tot i que els Bombers van aconseguir estabilitzar i extingir el foc en el mateix dia que va iniciar-se, l'incendi va provocar moments de tensió i preocupació durant tota la tarda; en el punt més crític, un total de 50 dotacions terrestres i 13 aèries treballaven en la zona. Ja des de l'inici del foc, els Agents Rurals van sospitar que la causa havia estat una burilla de cigarreta, però no havien pogut corroborar aquesta hipòtesi fins avui, que han confirmat la troballa de la burilla, pràcticament carbonitzada pel foc que el mateix objecte va provocar. Els Agents Rurals han comunicat la troballa a través del seu compte de Twitter, recordant que està completament prohibit llençar burilles des del cotxe. 

2.830 hectàrees cremades en els incendis d'Artesa de Segre

El municipi d'Artesa de Segre ha vist com les flames arrasaven un total d'unes 2.830 hectàrees del terreny forestal que envoltava el poble, entre l'incendi de Baldomar i aquest segon foc. Tot i que no van coincidir en temps, una de les principals preocupacions respecte al segon foc era que pogués fer revifar el primer, registrat com el més gros viscut a Catalunya al llarg d'aquest any. 

Segon Incendi Artesa Segre
El segon incendi d'Artesa de Segre va afectar una superfície d'unes 130 hectàrees, que se sumen a les 2.700 que va afectar el primer incendi. / Foto: Agents Rurals

Sanció econòmica i pèrdua de punts per aquells que llencin burilles des del cotxe

El fet de llençar burilles de cigarretes, estiguin apagades o enceses, des d'un vehicle en marxa és una acció penalitzada amb una sanció econòmica i la pèrdua de punts de carnet, que s'ha endurit encara més amb la nova Llei de Trànsit 2022. Si bé aquest acte ja estava penalitzat amb una multa de 200 euros i la pèrdua de quatre punts de carnet, amb les modificacions que introdueix la nova llei, la sanció econòmica es manté, però la persona que sigui enxampada llançant una burilla des del cotxe passarà a perdre sis punts del permís de conduir