"El més probable és que els casos de botulisme estiguin relacionats amb un lot o un sol envàs de mongetes o bacallà. Així ho ha assegurat el Secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, a RAC1, que ha detallat que els bombers afectats per aquesta intoxicació alimentària "continuen en situació greu a l'Hospital Josep Trueta de Girona" però que "estan estables".

Guix ha destacat la col·laboració "total i absoluta de Bon Preu i Condis", que ha qualificat de "marques molt serioses", i ha garantit que compleixen les mesures higièniques. "No arribaria a dir que es tem per la seva vida, però el botulisme és una malaltia molt greu, que té entre un 5 i un 10% de mortalitat", ha explicat, i ha afegit que "segurament aquest no serà el cas, afortunadament, perquè estan ben atesos per bons professionals".

L'Agència de Salut Pública no té constància de moment de més casos d'aquesta intoxicació. I és que, com ha destacat Guix, és "una malaltia molt estranya" i que des del 1995 a Catalunya s'han detectat 7 brots amb 20 afectats, 18 dels quals van requerir hospitalització. A més, ha dit que "sempre han estat relacionats amb conserves casolanes, sense garantir nivells d'higiene". "Fins ara no havíem tingut un brot relacionat amb conserves industrials", ha subratllat.

El secretari de l'Agència de Salut Pública ha detallat que els símptomes d'aquesta intoxicació alimentària greu "comencen molt inespecíficament", amb malestar i fatiga però que "després la cosa es va complicant. Aquesta toxina afecta el sistema nerviós i la musculatura moguda pel sistema nerviós", ha explicat.

Guix ha informat que el botulisme és "una malaltia que es transmet a través del menjar, generalment de conserves" i que, "en aquest cas, la situació més probable eren les mongetes i el bacallà".