El ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat aquest dijous que "fer bonisme" amb l'acollida de migrants "està molt bé", però no soluciona les "causes profundes de la migració". "No es tracta només de sortir a la foto acollint-los", ha comentat.

En una entrevista a TVE, Borrell es referia així a l'arribada aquest dimecres a Barcelona del vaixell Open Arms amb 60 persones rescatades de la Mediterrània per incidir en què es necessiten mesures estructurals que aturin el que ha denominat un "problema profund, estructural i greu" de "desequilibri" entre l'Àfrica i Europa. 

En aquesta línia, ha afirmat que a la UE "no s'és conscient" de la gravetat política que suposa aquesta crisi i s'està duent a terme el "joc de l'estruç: mirar per a un altre costat i que el problema se l'empassi al que li toqui". "És un problema que té les seves arrels en el canvi climàtic, que s'està desertificant una part molt important de l'Àfrica Subsahariana; i és un problema cultural on la dona no s'ha incorporat al món laboral. Això naturalment provoca una explosió demogràfica i la incapacitat de viure a la seva terra", ha argumentat.

El ministre ha explicat que la presa de mesures estructurals per part de la UE per posar solució a la crisi migratòria "és a l'agenda des de fa molt temps", i encara que ha assegurat que no s'ha aconseguit, en l'últim consell "hi va haver un acord que almenys, va evitar la ruptura". Defensa així que la UE "està compromesa en atacar l'arrel del problema", encara que ha assegurat que "no s'arregla ni en 5 ni en 10 anys" perquè "requereix solucions constants, duradores i diners". Preguntat per la possibilitat de dur a terme un 'Pla Marshall' per a l'Àfrica, Borrell ha comentat que per a alguna cosa així faria falta una quantitat "molt més elevada" que el que destina cada país per lluitar contra la pobresa i "no existeix voluntat política de fer-ho".

REUNIÓ AMB DONALD TRUMP

D'altra banda, el ministre ha avaluat la reunió que van mantenir el passat 19 de juny el monarca espanyol i el president dels Estats Units, Donald Trump, en què ell també va participar. "Vaig tenir l'honor d'acompanyar-lo i em sento molt orgullós del nostre Cap de l'Estat perquè li he vist dialogant amb les autoritats americanes", ha subratllat. "Vam poder conèixer de primera mà quin és la posició de l'Administració americana en temes que ens competeixen molt de prop com el comerç, la defensa, la Unió Europa, temes que existeixen encara que sembla que només ens preocupem de l'última anècdota relacionada amb el trasllat de presos independentistes a Catalunya" ha afegit Borrell.