L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ha confirmat que la toxina botulínica estava en una de les llaunes de mongetes blanques cuites que van consumir el passat dia 27 dos bombers de Palafrugell (Baix Empordà), hospitalitzats per un brot de botulisme.

Segons ha informat l'Aecosan al seu web, la toxina botulínica estava present en una de les llaunes de conserves que van lliurar a les autoritats sanitàries per a la seva anàlisi els dos bombers afectats per botulisme. Les mongetes són de l'empresa Hermanos Cuevas. L'Agència de Salut Pública de Catalunya va ordenar retirar de la venda, per precaució, diversos lots de mongetes blanques cuites i també bacallà esqueixat i dessalat que es venen a tot Espanya en supermercats, en estar presumptament relacionats amb els dos casos de botulisme diagnosticats a Palafrugell.

Segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, els dos productes van ser els que van consumir el passat dia 27 els dos bombers de Palafrugell que estan hospitalitzats en estat greu a l'Hospital Josep Trueta de Girona, afectats per un brot de botulisme. Segons l'Agència, la incidència s'ha comunicat a través del Sistema d'Intercanvi Ràpid d'Informació d'alertes alimentàries (SCIRI) per al coneixement de la resta de les autoritats sanitàries de l'Estat. 

Els lots que es van ordenar retirar són mongetes cuites en pot de vidre de 400 grams envasats per l'empresa de La Rioja Hermanos Cuevas i distribuïts per Bon Preu i Condis a Catalunya, i el bacallà esqueixat dessalat de 250 grams, marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco & Sefrisa SA, que es venen en diferents cadenes de supermercats. 

Avui, però, les anàlisis han confirmat que la toxina estava en el pot de mongetes. 

Els dos bombers afectats pel brot de botulisme estan ingressats a l'Hospital Josep Trueta de Girona i estan sedats des de fa una setmana. Els metges no saben fins quan continuaran en aquesta situació a l'UCI. Es podria allargar mesos.

El botulisme és una intoxicació causada per la toxina botulínica, una neurotoxina bacteriana produïda pel bacteri clostridium botulinum, i la via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, ja sigui per ingestió d'aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada.

Tradicionalment, els brots de botulisme, un dels tòxics naturals més potents, s'han associat al consum de conserves casolanes.