La companyia Copesco Sefrisa s'ha posat a disposició de les autoritats sanitàries per facilitar al màxim les anàlisis que es realitzin davant la retirada de cinc lots de productes de bacallà dessalat de les marques Bon Preu i Royal per part de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC).

L'ASPC ha ordenat avui retirar de la venda, com a mesura preventiva, diversos lots de mongetes blanques cuites i bacallà engrunat i dessalat que es vénen a tot Espanya en supermercats, per estar presumptament relacionats amb els dos casos de botulisme diagnosticats a Girona.

Els dos productes van ser els que van consumir el passat dia 27 dos bombers de Palafrugell (Baix Empordà) que estan hospitalitzats en estat greu a l'Hospital Josep Trueta de Girona afectats per un brot de botulisme.

Els lots que s'han ordenat retirar són les mongetes cuites en flascó de vidre de 400 grams envasats per Germans Cuevas S.A. i distribuïts per Bon Preu i Condis a Catalunya, i el bacallà engrunat dessalat de 250 grams de les marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco & Sefrisa SA.

En un comunicat, Copesco Sefrisa ha informat que s'ha posat a disposició de les autoritats sanitàries competents per facilitar al màxim les anàlisis pertinents i que "una vegada s'hagin conegut els resultats l'empresa informarà i actuarà en conseqüència segons els procediments establerts en matèria de salut alimentària".

La companyia ha afegit que garanteix que els processos a què estan sotmesos els productes de la marca Royal "compleixen rigorosament tots els requisits en matèria de salut alimentària i tenen el certificat de qualitat IFS que els confereix la més alta confiança per al consumidor".

Per la seva banda, la cadena de supermercats Bon Preu ha retirat ja dels seus establiments els lots de mongetes blanques cuites i de bacallà engrunat sospitosos de causar dos casos de botulisme i ha recomanat als qui van comprar aquests productes en l'últim mes que els tornin i se'ls reintegrarà l'import.

Bon Preu recomana tornar mongetes cuites i bacallà comprats l'últim mes

En un comunicat, el grup Bon Preu, que té la seva seu a les Masies de Voltregà (Osona), ha confirmat que "com a mesura de prevenció, mentre s'estan duent a terme les analítiques per part dels responsables de Salut Pública per conèixer la causa de la intoxicació alimentària, hem procedit a retirar dels nostres magatzems i de les nostres botigues els productes" sospitosos.

Es tracta de mongetes cuites marca Bonpreu de 400 grams en pot de vidre, el bacallà esqueixat dessalat de la marca Bonpreu de 250 grams en safata i del bacallà esqueixat de la marca Royal de 250 grams també en safata.

La cadena de supermercats ha recomanat als seus clients que hagin comprat algun d'aquests productes l'últim mes en algun establiment del grup que, de manera preventiva, el tornin i se'ls reintegrarà l'import pagat.

Els responsables de Bon Preu han informat els fabricants dels productes relacionats perquè activin els protocols i duguin a terme "les accions pertinents".

La cadena de supermercats catalana ha mostrat la seva disposició a seguir col·laborant "estretament" amb les autoritats sanitàries per aclarir l'origen de la intoxicació alimentària, que manté dos bombers de Palafrugell (Baix Empordà) en estat greu a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Els dos bombers van menjar mongetes cuites envasades i bacallà esqueixat dilluns passat i dimarts van anar a l'hospital afectats de botulisme, una intoxicació alimentària greu.