La Conferència Episcopal descarta participar a la comissió d'investigació encomanada al Defensor del Poble per estudiar els casos d'abusos a menors, però es mostra disposada a obrir els seus arxius canònics malgrat que els bisbes adverteixen que se sobrevalora la informació que es pugui trobar en ells. Així ho ha assenyalat aquest divendres el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, en roda de premsa després de la celebració de l'Assemblea Plenària, en la qual ha subratllat que la possibilitat que l'Església, institucionalment, estigui present a la Comissió d'investigació creada pel Defensor està descartada, encara que sí que ha traslladat la seva voluntat de col·laboració.

Argüello ha detallat que tots els bisbes han recolzat per unanimitat la feina realitzada en els últims mesos a les oficines diocesanes de protecció de menors i la firma amb Cremades & Calvo-Sotelo perquè realitzi una auditoria independent sobre els informes i investigacions sobre els casos d'abusos a menors en el si de l'Església espanyola. El secretari general de la CEE ha afirmat, d'altra banda, que l'Església està disposada a obrir els seus arxius a la investigació dels casos d'abusos que està realitzant aquest despatx d'advocats, encara que els bisbes creuen que se sobrevalora la informació que es pugui trobar en ells.

La comissió del Parlament

El Parlament va aprovar aquest dimecres crear la comissió d'investigació de la pederàstia a l'Església catòlica i la va obrir a altres àmbits, una cosa que va donar suport a ERC, la CUP i els comuns, que van impulsar la seva creació, juntament amb el PSC, Junts i Cs, mentre que Vox i el PP van votar en contra, i el diputat del PSC-Units i líder d'Units, Ramon Espadaler, es va abstenir. La comissió investigarà casos a l'Església i també d'entorns com el familiar, l'esportiu, l'escolar i el de lleure, després que el PSC i Junts presentessin esmenes per demanar d'obrir l'abast de la comissió, que planteja elaborar conclusions parcials segons l'àmbit investigat, començant pel de l'Església.

La líder de la CUP al Parlament Dolors Sabater va destacar que aquesta proposta no ataca al cristianisme ni cap creença, però va assenyalar l'Església catòlica com a estructura de poder que ha encobert, en les seves paraules: "Aquesta xacra social de cap manera no tindria les proporcions monumentals que té si no gaudís d'una impunitat i connivència que cal erradicar". La diputada dels comuns Jéssica González va lamentar que les institucions no han estat a l'altura d'aquest assumpte, i va acusar el Govern de tenir una agenda poc ambiciosa en aquest sentit, després de la qual cosa va cridar a treballar per la veritat i la justícia, perquè "s'ha d'acabar amb l'encobriment i la impunitat". La republicana Raquel Sans va defensar posar eines per evitar que es repeteixin casos i va destacar que aquesta comissió ha de ser un primer pas, després de la qual cosa va insistir que "no es tracta d'anar en contra de ningú i contra cap fe".