El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha avisat als capellans de la seva diòcesi que han de canviar la seva manera d'evangelitzar perquè si no ho fan "aviat se'ls acabarà la feina i es dedicaran pràcticament a enterrar difunts".

En una carta a la seva diòcesi titulada "Una església que canvia", Novell assenyala: "Tenim a sobre uns grans canvis. Alguns els estem veient des de fa temps i intentem preparar-nos. Altres els temen i es resisteixen. Altres fan com si no passés res i tot hagi de continuar igual, mentre tot s'enfonsa".

"La secularització ha fet tant forat que a les parròquies ja no reben més que peticions de quatre sagraments i molts enterraments. Els que no vulguin canviar ja veuran que aviat se'ls acabarà la feina i es dedicaran pràcticament a enterrar difunts", adverteix el prelat.

"És un fet depriment -afegeix-, però també és qüestió de temps i de les apostes en infraestructures que facin les funeràries que operen en el nostre territori".

Per això, el bisbe demana als seus capellans que apostin per l'evangelització i renunciïn "a accions i estructures que ja no sumen ni persones ni recursos econòmics a favor d'aquesta prioritat".

Per al bisbe, "no té sentit mantenir grups i institucions que consumeixen gent i diners en accions que no evangelitzen".

Monsenyor Novell també denuncia que la falta de capellans està deixant parròquies de fins a 2.000 habitants sense capellà resident.

Segons el bisbe, "les parròquies més petites que encara tenen capellà saben que és qüestió de temps. L'aparició de diaques i treballadors apostòlics ha atenuat la desaparició dels rectors, però no ens confonguem, no podem mantenir algú, sigui ordenat o no, al capdavant de cada parròquia: és necessari un canvi de plantejament".

Per sobre de la mitja

El bisbe de Solsona compta amb 99 capellans a la seva diòcesi, un per cada 1.407 habitants, per atendre 174 parròquies, molt per sobre de la mitja catalana, que és d'un sacerdot per cada 4.700 habitants.

Malgrat això, el bisbe adverteix que a partir d'ara haurà de "concentrar el màxim de recursos en aquelles parròquies on sigui possible que neixin comunitats cristianes vives i missioneres".

Novell preveu que "cada vegada serà més escassa la col·laboració econòmica de les administracions públiques a favor de l'Església (...) perquè no és clar que permetin en un futur que part dels impostos puguin destinar-se lliurement a favor de l'Església".

També augura que "poden excloure l'Església del gran nombre d'institucions públiques i privades que gaudeixen d'exempcions fiscals (...) i no és clar que continuïn col·laborant en el manteniment del nostre patrimoni i de les nostres accions caritativo-socials".

Per tot això, el bisbe anuncia que farà "canvis", començant per "reduir estructures diocesanes i reformular les prioritats econòmiques per concentrar els recursos i els esforços en aquelles parròquies que volen canviar".

Novell aposta per un nou model econòmic per a la seva diòcesi que "no es basi principalment a passar el platet a missa i mirar que els enterraments i els sagraments ocasionals comportin una almoina".

Novell ha fet aquestes reflexioni la vigília del dia que l'Església catalana celebra el "Dia de Germanor" per fer una col·lecta especial i el mateix dia en què el cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, defensa en la seva carta dominical que "sense l'Església catòlica la nostra societat seria molt més pobre en recursos humans, culturals i espirituals".