L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha demanat avui ser absolt en el judici del cas Gürtel com la majoria dels altres 36 acusats, mentre que l'exministra de Sanitat Ana Mato i el Partit Popular han rebutjat ser responsables civils com a partícips a títol lucratiu.

Per la seva banda l'advocat del presumpte líder de la trama, Francisco Correa, ha presentat avui un escrit davant del tribunal en el qual explica que a la vista de la seva declaració en el judici assumeix la condemna pels delictes que ha reconegut que entengui el tribunal que procedeixi tot i que ha reclamat que se li apliquin un seguit de circumstàncies atenuants de la pena que exposarà quan informe.

Els advocats defensors han comunicat avui a l'Audiència Nacional les seves conclusions definitives i només tres s'han adherit a les de la Fiscalia, els de l'empresari Jacobo Gordon, l'exregidor de Pozuelo d'Alarcón (Madrid) Roberto Fernández i el constructor Alfonso García-Pozuelo, ja que en rebaixar les fiscals la sol·licitud per haver confessat els fets no hauran d'ingressar a la presó.

En concret a Alfons García-Pozuelo, expropietari de Constructora Hispànica, la Fiscalia li va rebaixar la petició de pena de quatre anys i mig a dos anys de presó per suborn substituïbles per multa, mentre que a Jacobo Gordon de dos anys a cinc mesos per blanqueig de capitals ia Roberto Fernández de dos anys i tres mesos a onze mesos per frau i malversació.

125 anys per Correa

La Fiscalia demana la major pena, 125 anys de presó, per a Francisco Correa, mentre que dilluns va rebaixar de 42 a 39 L'sol·licitud per Bárcenas i més va confirmar que Ana Mato i el PP han de ser considerats partícips a títol lucratiu, de manera que reclama a la primera 28.468 euros ia la formació política 328.440, al que s'han oposat avui les defenses de l'exministra i del partit.

La majoria de les defenses han mantingut les seves peticions d'absolució i han introduït avui com a alternativa l'aplicació d'atenuants, entre d'altres per dilacions indegudes, perquè en el cas que el tribunal apreciï proves incriminatòries que les penes imposades siguin menors a les demanades per la Fiscalia.

L'Audiència jutja la primera època d'aquesta trama de corrupció política, la compresa entre 1999 i 2005.

Les defenses han tornat ha al·legar també la vulneració de drets fonamentals i la nul·litat de proves com les obtingudes, segons la seva opinió irregularment, en els registres i en les converses telefòniques.

El lletrat de Bárcenas ha assenyalat que en la fase d'informes explicarà les proves nul·les que ha apreciat en el procediment.

Per la seva banda l'advocada de Pablo Crespo, exsecretari d'Organització del PP gallec i presumpte número dos de la trama, per a qui la Fiscalia demana 85 anys de presó, ha demanat la seva absolució i ha al·legat vulneracions de drets, entre ells el de defensa, d'un jutge imparcial predeterminat per la llei, trencament de la cadena de custòdia de proves i secrets de les comunicacions.

Escorcolls irregulars

Igualment ha impugnat la prova documental i ha dit que cal anul·lar els registres per irregulars, al·legacions a les que s'han adherit posteriorment molts lletrats defensors.

D'altra banda ha comentat que Crespo no pot ser acusat per associació il·lícita doncs ja va ser condemnat pel mateix en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de València en el judici de la branca valenciana de Gürtel, que li va imposar 13 anys i tres mesos de presó per aquest i altres delictes.

També ha demanat la seva absolució l'advocat d'Álvaro Pérez Alonso, el Bigotes, considerat "l'home a València" de Correa, per a qui la Fiscalia demana 5 anys i 2 mesos de presó.

Igualment, l'extresorer d'Aliança Popular Ángel Sanchís Perales, que s'enfronta a una petició de vuit anys de presó; l'exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo, per a qui la Fiscalia demana 39 anys de presó, i l'exalcalde de Pozuelo d'Alarcón i exmarit d'Ana Mato, Jesús Sepúlveda, per a qui les fiscals demanen 15 anys de presó.

Així mateix ha demanat l'absolució del seu representat l'advocat de l'acusat que va revelar la trama, l'exregidor de Majadahonda (Madrid) José Luis Peñas, per a qui la Fiscalia demana sis anys i cinc mesos de presó.