L'Ajuntament de Barcelona ha fet una crida per trobar voluntaris que s'impliquin en la conservació de la tortuga babaua, la més comuna de les tres espècies de tortuga que viuen a la Mediterrània, catalogada a nivell mundial com a vulnerable, de la qual s'ha localitzat un niu a les seves platges.

Segons ha informat aquest dissabte el govern municipal, la seva població pateix en l'actualitat un descens important i es troba amenaçada a causa de diversos factors com la sobrepesca, les col·lisions amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació.

A mitjans de juliol, un exemplar de tortuga babaua ("Caretta caretta" en la seva denominació científica) va sortir de l'aigua a la platja de la Mar Bella i va pondre 77 ous, un fet insòlit, ja que és la primera vegada que es té constància que una tortuga nia a la ciutat.

Uns joves la van trobar i van compartir imatges a les xarxes socials, fet que va alertar el Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

El personal tècnic que es va fer càrrec va mantenir uns seixanta ous a la platja, a uns 50 centímetres de profunditat, i els 17 restants s'han traslladat a altres centres per assegurar que les cries sobrevisquin, ja que tenen una mortalitat molt elevada -es calcula que només 1 de cada 1.000 cries arriba a l'edat adulta-.

Niu custodiat les 24 hores

Actualment, el niu de la platja està sent custodiat les 24 hores del dia per persones voluntàries coordinades des del Centre de Platja i el CRAM fins a l'eclosió dels ous, que es preveu per a la primera quinzena de setembre.

Com fer-se voluntari?

Podran participar persones adultes i menors acompanyats d'adults entre l'1 d'agost i el 13 de setembre, i les inscripcions al voluntariat es poden fer a través del correu [email protected] i el telèfon 93 221 03 48.

A més, qui s'apunti també podrà col·laborar a primera hora del matí en la investigació de rastres de tortuga a la sorra, tasca fonamental ja que les tortugues poden fer fins a 7 nius per temporada, separats per períodes de quinze dies. Per tant, podria ser que l'exemplar que ha fet niu a la platja surti a la nit una altra vegada a pondre més ous, o fins i tot que n'aparegui un altre.

El consistori recorda que sempre que es trobi una tortuga d'aquest tipus a la platja cal trucar al 112 per activar el protocol corresponent, i mentre arriba el personal especialitzat, s'ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l'animal i no compartir la ubicació a les xarxes.

Aquest any està sent excepcional pel que fa a intents de nidificacions de tortugues babaues a les costes de Catalunya: Actualment hi ha 5 nius al llarg de la costa mediterrània occidental, dos a les Illes Balears (Menorca i Eivissa), un a Múrcia i dos a Catalunya (Barcelona i Vila-seca).

Aquests nius tenen especial importància ja que fins fa uns anys les zones de nidificació d'aquesta tortugues es limitaven a la Mediterrània Oriental (Xipre, Turquia, Grècia).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat