Una investigació ha permès determinar la causa de la mort de 12 conills que han aparegut al Turó Park de Barcelona. Els resultats d’aquesta investigació han estat publicats aquest dijous per Betevé i recullen les conclusions de l’estudi que ha servit per determinar la causa de la mort dels dotze conills que han aparegut al parc. Els animals morts han estat localitzats en el context d’unes tasques de planificació del pla de captures que té per objectiu reduir el nombre d’exemplars que s’han detectat en aquest parc de ciutat.

Les tasques d’inspecció les han fet de forma conjunta Agents Rurals de la Generalitat, la Guàrdia Urbana, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Parcs i Jardins. S’han pogut recollir mostres i fet la necròpsia a quatre conills. Un informe ha determinat que els conills han mort a causa d’una hemorràgia vírica. D’aquesta manera es descarta la hipòtesi de l’enverinament.

Els experts que han analitzat la situació també han conclòs que el virus que s’ha detectat no suposa risc per a les persones. A més a més, també s’ha determinat que els conills no poden infectar altres animals com gats i gossos. Segons Betevé, la Secció d’Activitats Cinegètiques i Pesca de la Generalitat ha considerat que la situació es pot considerar normal perquè tant aquest virus com el de la mixomatosi són els responsables de la desaparició de conills en gran part de la península Ibèrica. S’ha recomanat no fer cap actuació tenint en compte que el nombre de conills que han aparegut morts és baix.

L'Ajuntament de Barcelona demana fer captures per controlar el volum de conills

L’Ajuntament de Barcelona havia demanat fer les captures per controlar la població de conills en aquest parc de la ciutat i disposa del permís de la Generalitat. La presència de conills al Turó Park no és una novetat. La televisió local de Barcelona fa un any que va informar sobre la proliferació de conills en aquest parc urbà. Els experts van avisar que la seva presència en un parc, a prop de les persones intentant interactuar-hi, no és una situació idònia, tenint en compte que els conills són una peça bàsica de la cadena tròfica mediterrània i perseguir-los i voler-hi jugar en un espai tancat no és una bona manera d’interactuar-hi”, advertia Sergi Garcia, de l’associació Galanthus, en declaracions a Betevé.

El problema dels conills a Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha declarat recentment l'emergència cinegètica en una norantena d'àrees privades de Ponent en el marc del paquet de mesures que el Departament té en marxa per a reduir la sobrepoblació de conills a les zones on els rosegadors produeixen danys. En concret, les àrees privades de caça es troben repartides en 75 municipis de la plana de Lleida i ocupen una superfície de 1.498 quilòmetres quadrats. La declaració d'emergència cinegètica autoritza als caçadors la caça excepcional del conill fins al pròxim 30 de setembre, amb comunicació prèvia fora del període hàbil de caça de l'animal. A banda, el Departament realitzarà diversos censos en els mesos vinents per avaluar l'evolució de les mesures.