A Catalunya hi ha una cinquantena de municipis que tenen (o han aprovat tenir) un carrer o plaça amb el nom d'1 d'octubre. Ciutats com Girona, Olot, Sant Cugat o Tortosa han dedicat algun indret de la ciutat a recordar les greus i fortes càrregues policials que van patir molts ciutadans per defensar el dret a votar. El web Cronovies els recull en un llistat que no està actualitzat -aquesta setmana mateix s'han col·locat plaques a Cardedeu i Sitges- i on, sorprenentment, no hi apareix Barcelona. La que ha de ser capital la República Catalana no ha inclòs aquesta nomenclatura en els seus carrers, malgrat de l'1-O, ja n'ha passat un any.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró reclamava, en un acte a Girona, que Barcelona tingués una plaça 1 d'octubre. "Com pot ser que a la capital del nostre país no hi hagi una plaça per homenatjar les persones que van defensar la llibertat", es preguntava Puigneró i demanava a Ada Colau un carrer amb aquest nom.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública afirmava que no s'entén "que a la capital del nostre país" no hi hagi un espai que commemori el referèndum "homenatjar les persones que es van partir la cara" per defensar el referèndum. El conseller feia aquestes declaracions en un acte a Girona, ciutat que compta amb la plaça 1 d'octubre de 2017. "Com a gironins sou afortunats", va reconèixer. 

Les paraules de Puigneró van trobar resposta en el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens. En una piulada a Twitter li responia que Barcelona estava dedicant una mostra a l'1 d'octubre a l'espai de la Model i que el consistori era l'únic que s'havia personat com a acusació particular en totes les causes. 

Oberts a debatre-ho

El desembre del 2017, Esquerra Republicana de Barcelona va fer un prec per demanar que algun espai públic de la ciutat portés el nom d'1 d'octubre. La proposta que en aquell moment va fer el regidor Juanjo Puigcorbé -ara no adscrit- va ser rebutjada amb l'argument que era millor esperar un temps abans de prendre decisions precipitades.

Segons han explicat a El Nacional fonts oficials de l'Ajuntament de Barcelona, ara que ha passat un any "d'aquest esdeveniment rellevant" i "si es plantegen iniciatives polítiques o ciutadanes" es pot considerar "elevar a la ponència per al seu debat i aprovació, si s'escau". Amb tot, el consistori alerta que a Barcelona "no queden gairebé espais per denominar". 

Per proposar canvis en noms de places i carrers cal fer arribar una petició a la Ponència del Nomenclàtor a través d'entitats, particulars, districtes o grups polítics. La ponència pot seleccionar les propostes i debatre-les. Si s'aproven, se sol·licita al Districte el corresponent acord del Consell Plenari, s'exposa públicament i es fan al·legacions i finalment, l'alcaldessa signa el decret que aprova el canvi de nom. 

La plaça Espanya és la plaça 1 d'octubre

L'octubre del 2007, Barcelona va tenir plaça 1 d'octubre només durant unes hores. Un suposat hacker va aconseguir canviar a Google Maps el nom de la plaça Espanya pel de plaça 1 d'octubre. La multinacional va esmenar l'error ràpidament.

Quins pobles tenen carrers o places amb el nom 1 d'octubre?

El blog Cronovies recull tots els ciutats i pobles de Catalunya que han aprovat en les seves respectives sessions plenàries canviar el nom d'algun carrer pel d'1 d'octubre. També fa esment a municipis on la mobilització ciutadana ha intentat fer canvis. A Barcelona, els estudiants van acordar nomenar plaça de l'1-O a la plaça interior que hi ha dins del campus de Ciutadella i a Lleida, un grup de veïns va canviar la placa de la plaça on hi ha el CAP de Cappont i un altre grup ho va retirar.