La capital catalana ha aconseguit l'onzè lloc en el rànquing de ciutats més segures del món. Barcelona és, segons un estudi realitzat per The Economist, una de les ciutats més segures del món i la quarta més segura d'Europa. Aquest índex realitzat pel mitjà britànic analitza una vuitantena d'indicadors sobre infraestructures, sanitat, medi ambient i seguretat digital.

L'estudi situa Copenhaguen, la capital de Dinamarca, com la més segura del planeta, seguida de Toronto i Singapur. 

La pandèmia de la covid ha fet que aquest estudi, que es realitza un cop cada dos anys, valori la qüestió sanitària a l'hora de puntuar les ciutats. Barcelona obté un bon resultat en aquest àmbit i aconsegueix el número 9 de la llista mundial.

ranquing seguridad sanitaria barcelona

El rànquing general:

1. Copenhaguen

2. Toronto

3. Singapur

4. Sydney

5. Tòquio

6. Amsterdam

7. Wellington

8. Hong Kong

9. Melbourne

10. Estocolm

11. Barcelona

12. Nova York

13. Frankfurt

14. Washington

15. Londres

16. San Francisco

17. Osaka

18. Los Angeles

19. Zuric

20. Chicago

21. Madrid

Tot i els resultats d'aquest estudi, el primer problema dels barcelonins segueix sent la inseguretat. Segons l'últim Baròmetre Semestral, basat en 808 entrevistes, el 14% dels habitants de la ciutat citen la inseguretat com la seva principal preocupació –1,6 punts més respecte a l'últim informe- mentre que un 8,4% menciona la gestió política. En tercera i quarta posició empatats amb un 8,1% hi ha l'atur i les condicions de treball i l'accés a l'habitatge.

Un 8,4% dels barcelonins, en canvi, assenyalen la gestió municipal com el problema més gran. D'aquesta manera, se situa a la segona posició del baròmetre i registra el pitjor resultat des del 2015. Però el baròmetre també recull bones notícies: detecta un canvi de tendència positiu en les perspectives econòmiques de la població. És a dir, els barcelonins són més optimistes ara que en els passats informes.

D'altra banda, les dones barcelonines pateixen una major sensació d'inseguretat als espais públics des de l'inici de la pandèmia. Concretament, una enquesta feta per les entitats feministes Àmbit PrevencióCol·lectiu Punt 6 i Creació Positiva entre novembre i desembre de 2020 revela que la percepció d'inseguretat per les violències masclistes contra les dones i persones no binàries barcelonines ha augmentat en un 37%. A més, dos de cada deu han patit violència masclista, la majoria de vegades per un home desconegut, i en el 20% dels casos pels mateixos agents policials.

L'enquesta, que va ser resposta per 938 persones, atribueix aquest increment a diferents causes i les divideix segons el perfil demogràfic de les preguntades, dividides per la seva nacionalitat, districte, orientació sexual i edat. 

 

Foto principal: Imatge aèria de la ciutat de Barcelona / Sergi Alcàzar