La inseguretat continua sent el principal problema dels barcelonins. Un 14% dels habitants de la ciutat citen aquesta qüestió com la seva preocupació més important, segons recull l'últim Baròmetre semestral de Barcelona publicat aquest dijous. 

La xifra és 1,6 punts més alta que a l'anterior estudi, tot i que el regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha recordat que l'angoixa per la seguretat s'ha reduït significativament en comparació dels màxims registrats el 2019. Aquell any gairebé el 30% de les persones enquestades van expressar la seva preocupació per la qüestió.

La gestió municipal, el segon problema

Un 8,4% dels barcelonins, en canvi, assenyalen la gestió municipal com el problema més gran. D'aquesta manera, se situa a la segona posició del baròmetre i registra el pitjor resultat des del 2015. Martí ha considerat que per avaluar l'opinió ciutadana de la gestió és més precisa la pregunta tancada i concreta sobre la valoració de la gestió, on el consistori rep l'aprovació del 57,7% dels enquestats, davant del 39,2% d'opinions negatives.

Concretament, el regidor ha explicat que el concepte "gestió política municipal" engloba molts problemes esmentats pels entrevistats, que relacionen directament amb la gestió que en fa el consistori. Alguns exemples són els botellons i la mobilitat.

Optimistes pel que fa a l'economia

Però el baròmetre també recull bones notícies: detecta un canvi de tendència positiu en les perspectives econòmiques de la població. És a dir, els barcelonins són més optimistes ara que en els passats informes. "S'observa clarament un punt d'inflexió", ha remarcat Martí.

D'aquesta manera, l'atur o els problemes econòmics en general han retrocedit a la llista. Alhora, un 77,9% dels enquestats creuen que la situació econòmica de Barcelona millorarà durant el proper any. Un 81,3% confia, a més, que l'economia de casa seva millorarà o es mantindrà igual. "És un baròmetre que comença a assenyalar espurnes d'optimisme, no només cap a la ciutat, sinó també vers el govern i la institució municipal", ha indicat el regidor de Presidència de l'Ajuntament.

Teniente alcalde barcelona Jordí Martí Grau ACN

El regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí / ACN

El Baròmetre semestral de Barcelona també ha demanat sobre l'impacte de la pandèmia en la salut. Aquí s'ha incrementat el percentatge de persones que afirmen haver patit seqüeles per la situació actual: passem del 44,4% al 47,9%. Unes xifres que inclouen afectacions a la salut física, però també emocional. En clau de gènere, el 52% de les dones diu que la seva salut s'ha ressentit en aquest temps. En els homes, en canvi, la xifra és només del 43,3%.

En aquesta línia, un 48,5% dels homes pensen que han hagut de dedicar més temps a les tasques de la llar, mentre que un 37,1% de les dones tenen aquesta mena de pensaments. Dades que contrasten amb les respostes sobre si s'han agreujat les diferències entre homes i dones: només un 25,3% d'homes pensen que la desigualtat ha augmentat, pel 45,9% de les dones que ho pensa.

Pandèmia i teletreball

Quant a qüestions d'actualitat, un 65,3% de les persones entrevistades laboralment actives asseguren que ha fet teletreball i el 65,9% es mostra favorable a implantar aquest format de treball en empreses i administracions.

Per una altra banda, ERC guanyaria les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona. El baròmetre col·loca els republicans en primer lloc amb una intenció directa de vot del 13,8%, per davant de BComú (12,3%) i el PSC (9,6%).

 

Imatge principal: Dispositiu policial a la platja de Sant Sebastià de Barcelona / Europa Press