A deu mesos de les eleccions municipals, el govern de Barcelona En Comú, ha posat en marxa el comptador per intentar resoldre, quan abans millor, totes aquelles qüestions que el van dur a l’alcaldia, i una d’elles, és l’accés a l’habitatge i la lluita pels drets socials.

Aquest matí ha anunciat que Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat que sancionarà per la via administrativa els fons voltors que facin assetjament immobiliari als seus llogaters; això són multes que van dels 90 mil als 900.000 euros. La novetat és el procés “administratiu”, ja que fins ara s’havia utilitzat, -sense gaire èxit- la via penal, que és molt més llarga.

Jaume Asens Gisela RodríguezEl regidor Jaume Asens anuncia les denúncies per via administrativa/G.R

Segons ha explicat el regidor de l'àrea de drets de la Ciutadania, Jaume Asens el consistori desplegarà diferents “preceptes de la legislació vigent” (tant de la Llei del dret a l’habitatge com de la Llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge) que li atorguen “competències” per actuar des de la “via administrativa” contra aquestes pràctiques; unes competències que, per altra banda, encara no s’havien exercit.

Adéu a les pràctiques “mafioses”

Jaume Asens  ha dit que es tracta “d’una ofensiva” contra totes les “pràctiques mafioses” dels fons d’inversió que “degraden” la ciutat i “alteren” la convivència dels veïns. Segons ha explicat hi ha 10 blocs que pertanyen a grans tenidors que han presentat denúncia; quatre d’ells s’estan investigant (C/Portals Nou, Carme, del Pi i Sant Antoni Abat) i en un, s’ha obert un expedient sancionador, és el cas de l’edifici del carrer del Carme 106. Els informes tècnics de l’Ajuntament han constatat que l’estat de l’edifici és molt “deficient”, del que es dedueix els ses propietaris no han destinat cap esforç al manteniment de la finca amb l’objectiu de fora els llogaters actuals.

Segons Asens, amb la denuncia per la via administrativa, el fons voltor “haurà de demostrar que allò del que se l’acusa és fals”. 

L'Ajuntament s'ha felicitat d'haver posat en marxa aquestes actuacions, ara bé, les inspeccions dels edificis es van fer el 10 i el 13 de juliol i, l'informe dels serveis jurídics que els autoritzava a desplegar les competències en matèria d'habitatge data del mes de febrer.

L'Ajuntament contraprograma

L'anunci de l'Ajuntament de Barcelona ha tingut lloc el mateix dia que diverses entitats pel dret a l'habitatge (la PAH, el Sindicat de Llogaters, i l'Observatori DESC) han presentat un nou model de denúncia "per la via administrativa"; aquesta presentació estava agendada des de la setmana passada i la convocatòria del consistori es va fer ahir. 

La proposta de les entitats permet als ajuntaments iniciar processos sancionadors. No és una via nova però les organitzacions han denunciat que fins ara no l'havia fet servir ningú.