El Banc Expropiat s'ha negat a negociar amb el Districte de Gràcia que avui s'ha ofert a fer de mediador per solucionar el conflicte arran del desallotjament. Els activistes, però, són clars: "És ben simple: l’única solució al conflicte que han obert és que ens deixin tornar a entrar". En un comunicat exposen que la seva demanda "és clara, volem tornar a obrir el Banc Expropiat allà on està. Front aquest objectiu no podem negociar res".

Diversos tuits i un comunicat donen resposta als intents de negociació de l'Ajuntament de Barcelona amb el col·lectiu per acabar amb els incidents d'aquesta setmana al barri de Gràcia. "El conflicte als carrers, pel Banc Expropiat ha començat en el moment de desallotjar-nos, i s’acabarà quan puguem tornar a entrar. No tenim res a negociar perquè no aspirem a res més que a reobrir el Banc Expropiat al mateix lloc on sempre ha estat; si volen negociar que ho facin entre ells, Generalitat, Ajuntament i Bravo Solano, no és el nostre assumpte. No volem un altre espai, volem aquest, on està, amb les seves veïnes. El Banc és nostre perquè l’hem construït segon a segon amb totes les persones que hi han anat passant i que l’han fet vibrar amb centenars d’experiències diferents; el Banc és nostre i el defensarem fins al final", diuen.

Però el Banc Expropiat no té cap intenció de buscar cap altra solució que no sigui tornar al local. Volen seguir-hi fent la tasca social que feien i la volen seguir fent en el local de l'entitat financera que han estat ocupant des del 2011.  En el comunicat fet públic a través de les xarxes deixen clar que tornaran a intentar entrar al banc.

Per primer, cop, també, s'encaren públicament al Govern d'Ada Colau i se'n desmarquen: "Barcelona en Comú no és ni serà representant de les que aquests dies estem aquí, primer perquè nosaltres no tenim representants —i alhora tampoc no aspirem a representar ningú més que nosaltres mateixes—, i segon perquè la seva opció institucional no és ni serà la nostra".  I repliquen els arguments municipals: "Diguin el que diguin des de l’Ajuntament això no és un conflicte entre privats, és un conflicte entre dues formes de vida: les que volem una vida en comú i relacionar-nos mitjançant xarxes de suport mutu teixides entre iguals i aquells que allò que defensen és la propietat privada —independentment de l’ús que se’n faci— i la supremacia d’uns sobre els altres". 

Carreguen també contra el contracte signat per l'anterior govern de CiU i contra el fet que els partits ho hagin situat al mig de la picabaralla política el Banc Expropiat: "Ens neguem a servir d’excusa perquè els diferents partits polítics es llancin dards electoralistes abocant mentides sobre nosaltres. Mai no hem negociat amb ningú, independentment de les falsedats que escampen els polítics: qui va signar un contracte per mantenir la pau social —CiU— va pagar més de 65.000 € d’un fons sense justificar al conegut especulador Manuel Bravo Solano, quantitat que gairebé cobreix el que aquest va pagar al seu dia per l’espai".

L'Ajuntament veu com a sortida que els veïns del barri facin de mediadors i admeten que no s'està intentant mediar directament amb el Banc Expropiat. Fonts vinculades al moviment activista, també expliquen que no hi ha negociació per part de cap membre del consistori. 

Jornada festiva i tensa espera

Avui comencen tres dies de mobilitzacions reivindicatives i festives a Gràcia. Almenys això és el que està previst oficialment: Berenars, dinars, tallers i una mobilització diumenge al migdia. Fora de programa i quan es faci fosc no està clar que no hi torni a haver mobilitzacions espontànies que tornin a originar aldarulls. La sentència del cas Ester Quintana, que ha absolt els dos mossos acusats de fer-li perdre un ull, ha encès els ànims en mig d'uns dies complicats, sense negociació i amb la insistència del Banc Expropiat de tornar al local ocupat el 2011. 

S'havien anunciat sis dies de mobilitzacions. Aquesta nit és la cinquena. El termini acaba demà dissabte, amb plena disponibilitat de les columnes de diferents barris i altres municipis per participar en la reivindicació. Els bars i restaurants del barri ahir ja entreveien sarau la nit del dissabte per tancar una setmana de persiana abaixada per evitar desperfectes i de fer poc calaix.