La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha posat aquest dijous el focus sobre les pràctiques sexuals que impliquen l’ús de drogues (popularment conegudes com a chemsex) contra les quals ha declarat la guerra perquè, segons diu, s’han convertit en un problema de salut pública greu. “Ens trobem davant d’un problema de salut pública, una veritable pandèmia d’infeccions de transmissió sexual sobre les quals hem d’actuar”, ha dit la presidenta.

La dirigent madrilenya ha explicat que d’acord amb les seves dades, les conseqüències del chemsex, que poden ser la proliferació d’infeccions de transmissió sexual, “està afectant a tot el món: heterosexuals, homosexuals, transsexuals i heterocuriosos, joves i gent gran, a persones de tota mena”. La presidenta ha dit que davant d’aquesta situació el seu govern invertirà més en els serveis que lluiten contra aquestes infeccions.

Ayuso ha vinculat l’increment de les infeccions de transmissió sexual a l’ús d’aplicacions per aconseguir cites sexuals, però també ha assenyalat el sexe en grup i “l’ús indiscriminat de drogues”. “No hi ha res de bo darrere de les drogues i menys quan es barreja tot”, ha advertit la presidenta de la Comunitat de Madrid. “El chemsex està causant estralls i és quelcom que ens preocupa seriosament”, ha reblat.

Estudis escassos

A Espanya, igual que en altres països europeus, encara hi ha escassos estudis epidemiològics sobre el chemsex i sobre les seves conseqüències per a la salut pública, segons figura en un informe del govern espanyol datat el 2020. Ara bé, el mateix informe destaca que existeix cert consens en el fet que la seva major incidència és a les grans ciutats, especialment Madrid i Barcelona, tot i que també s’ha observat en altres ciutats com ara Màlaga i València, així com les destinacions turístiques gais més populars.

Estudis fets per ONG han determinat que entre aquells que practiquen chemsex, la majoria tenen estudis superiors, són de nacionalitat espanyola i laboralment actius. La mitjana d’edat dels usuaris és de 35 anys. Les eines de contacte més usades són les aplicacions, els portals de contacte o pàgines web, bars, discoteques, saunes i xats.

Els mateixos estudis indaguen en les motivacions del chemsex, entre les quals hi ha la soledat, la recerca d’un sexe “millor, que duri més temps, per sentir-se més lliures sexualment i superar problemes d’intimitat". Altres raons són superar la por al rebuig i la vergonya en un context sexual, fer front a l’estigma sobre el VIH o l’hepatitis C, per superar problemes del passat, inclosos abusos sexuals, superar l’homofòbia internalitzada, buscar intimitat, connectar-se amb altres, sentir-se part d’una comunitat, reforçar l’afirmació sexual o per la pressió de grup.