La catalanofòbia no existeix. Això és el que creu la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, qui ha afirmat aquest dimarts que "no existeix la catalanofòbia", i ha assegurat que aquest concepte és "propaganda independentista victimista". Ho ha dit en una trobada informativa 'Madrid, regió oberta' organitzada per La Vanguardia a Barcelona, en el qual ha assegurat que els dirigents independentistes busquen "viure eternament en la poltrona per a fer el que vulguin sense que ningú els qüestioni". Segons Ayuso, el procés "no està engrandint cap poble, tot el contrari, l'esgota, l'empetiteix, l'empobreix i l'aïlla".

Durant la seva intervenció també ha afirmat "l'amnistia ni cabia abans ni cap ara en la Constitució" i ha carregat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per impulsar aquesta llei des del Congrés per a assegurar-se la reelecció: "El que els ha donat als separatistes no li pertany", ha sentenciat, encara que no ha qüestionat la seva legitimitat. Per Ayuso, el Govern seria legítim, però "no el seu projecte, perquè ningú el coneixia". Ayuso s'ha manifestat durant els darrers mesos molt en contra de les forces independentistes, i més després de l'acord d'investidura que ha permès que Pedro Sánchez estreni nou mandat al capdavant del govern espanyol. La relació entre Sánchez i Junts i ERC ha estat el focus d'atenció de la presidenta de la Comunitat de Madrid, que no ha dubtat a atacar aquestes formacions en tot moment.

La presidenta de la Comunitat de Madrid també ha lamentat que el PSOE hagi pactat amb ERC i Junts per investir de nou al president del Govern, Pedro Sánchez, en un moment en el qual "s'estava rebaixant el suflé" independentista, i ha acusat els socialistes d'assumir qualsevol condició amb l'objectiu de seguir en el poder. Ayuso ha afegit que hi ha un "poder judicial envaït i uns jutges assetjats" pel mateix govern espanyol, que la majoria de les institucions estan intervingudes per activistes i que s'aparta a funcionaris per a posar-ne a altres afins amb el poder.

Finalment, Ayuso també s'ha referit a la reunió entre Junts i el PSOE que es va celebrar a Ginebra a i sobre la figura del verificador internacional. En aquest sentit, Ayuso ha considerat que es tracta d'una "humiliació" l'elecció del diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez com a coordinador dels verificadors internacionals. A l'acte han assistit el líder del PP català, Alejandro Fernández; el president del PP de Barcelona i alcalde de Castelldefels (Barcelona), Manu Reyes; l'alcalde de Badalona (Barcelona), Xavier García Albiol (PP); el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, i els diputats en el Parlament Lorena Roldán i Daniel Serrano, entre altres.