Una avaria de senyalització entre les estacions de Sitges i Garraf de l'R2 Sud de Rodalies ha agreujat la situació d'aquesta línia que des de dilluns està afectada per una incidència a la infraestructura a Gavà. La nova avaria, que segons Renfe ja s'hauria solucionat, ha sumat vint minuts addicionals de retards als combois del tram que va de Sant Vicenç de Calders a l'estació de França de Barcelona, on, des de dimarts només circulen dos trens per hora i sentit amb parades a totes les estacions. Segueixen afectades l'R13, R14, R15, R16 i R1, de forma que només passa un comboi per hora i sentit. Aquest dimecres, tècnics d'Adif han implementat un sistema per regular la circulació de trens via telefònica i millorar la freqüència.

Segons Renfe, també poden produir-se retards puntuals en els trens de llarga distància entre Catalunya i València. Hi ha tres serveis Intercity previstos per sentit. L’avaria de Gavà va produir-se dilluns a les 21.00 hores, quan va tenir lloc un incendi en un quadre de senyals que afecta la infraestructura en aquesta zona del Baix Llobregat.

Aquest dimecres, tècnics d’Adif han implementat el bloqueig telefònic nominal, un sistema d'avisos per telèfon per regular la circulació de trens, que permetrà dotar la línia d’una capacitat de fins a tres combois per hora en el tram afectat.

 

Només dos trens per hora

A hores d'ara només passen dos trens per hora i sentit. La companyia espera poder millorar les freqüències al llarg d'aquest dimecres. Per la seva banda, el departament de Territori reforça a partir d'aquest dimecres el servei de bus entre Vilanova i la Geltrú, Sitges i Barcelona per pal·liar els efectes de l'avaria a la línia R2 Sud de Rodalies. El Govern ha anunciat que els reforços es mantindran fins que se solucioni l'afectació. En concret, hi haurà tres busos addicionals des de Vilanova i la Geltrú a partir de dos quarts de set del matí per arribar a Barcelona. També faran parada a Sitges. 

Tres setmanes fins que es recuperi la normalitat

La incidència a l'R2 Sud és "greu" i la circulació de trens no tornarà a recuperar la normalitat fins d'aquí a "tres o quatre setmanes", va afirmar el secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores. "És de les pitjors incidències que pots tenir: et deixa a cegues en el control de trens i la seguretat", va reconèixer Flores, en una atenció als mitjans des de l'estació de Sants. "La millora serà progressiva. Si avui s'ha aconseguit que circulin dos trens per sentit i hora, demà dimecres el pronòstic és que s'augmenti la freqüència als tres trens per sentit i hora", va avançar el secretari d'Infraestructures, que va apuntar a la caiguda d'un llamp com la causant de l'avaria al sistema de senyalització de Gavà.