La Clínica Universitat de Navarra i l'Hospital Universitari de Navarra estan desenvolupant un assaig clínic de la primera immunoteràpia dirigida a tractar l'al·lèrgia al cacauet i els resultats són prometedors pel que fa a la seva tolerància i seguretat. Les al·lèrgies alimentàries condicionen la vida de més de 220 milions de persones a tot el món. Entre elles, l'al·lèrgia al cacauet és una de les més comunes i de les més mortals. Només a Espanya, afecta 200.000 persones.

Tanmateix, assenyala el Govern de Navarra en un comunicat, encara no existeix cap medicació que la combati i l'únic tractament dessensibilitzant no té un efecte definitiu, perquè ofereix, de moment, una tolerància temporal.

Nanopartícules amb cacauet

La doctora Marta Ferrer, especialista del Departament d'Al·lergologia de la Clínica, explica que fins ara s'ha administrat la vacuna (INP20) a 32 pacients al·lèrgics al cacauet i els resultats són prometedors. Aquest innovador tractament està compost per nanopartícules que contenen cacauet. Gràcies a la seva mida, aconsegueixen arribar fins a les cèl·lules immunitàries T i regular la seva activació. Així, el sistema immunitari no reconeix com a estranya la substància d'aquest fruit sec, fins a convertir-se en tolerable per a l'organisme humà.

Els resultats de l'assaig es presentaran a finals de febrer en el congrés anual de l'Acadèmia Americana d'Al·lèrgia, Asma i Immunologia a Washington. La vacuna ha estat desenvolupada per l'empresa biotecnològica navarresa InnoUp Farma. Maite Agüeros, la seva directora general, destaca que "a diferència d'altres estratègies d'immunoteràpia, la nostra tecnologia permet que no s'activi la resposta immune que causa anafilaxi i altres reaccions greus".

Un punt de partida per a altres vacunes

Aquest assaig clínic, coordinat per la doctora Marta Ferrer i la doctora Ana Tabar, directora del Servei d'Al·lergologia de l'Hospital Universitari de Navarra, és el resultat del treball del grup d'investigació 'Al·lèrgies, noves formes d'immunoteràpia i bases immunològiques', de l'Institut d'Investigació Sanitària de Navarra (IdiSNA). "La recerca d'una immunoteràpia contra l'al·lèrgia al cacauet està en la primera línia d'investigació de la nostra especialitat. Si resulta definitivament efectiva, aquesta vacuna permetrà desenvolupar-ne d'altres per revertir diferents al·lèrgies alimentàries", conclou la doctora Tabar. L'assaig clínic, de fase I i II, s'està duent a terme tant a la Clínica Universitat de Navarra -a les seves seus de Pamplona i Madrid-, com a l'Hospital Universitari de Navarra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!