El balanç anual de l'Hospital Clínic confirma un significatiu augment de les agressions a la ciutat de Barcelona, que han crescut un 51% en només un any, tenint en compte que el 2021 encara hi va haver restriccions a l'oci nocturn durant bona part de l'any. Respecte del 2019, l'últim sense restriccions per la covid, l'augment és del 29%. En total, des de l'1 de gener al 31 d'octubre d'aquest 2022, el servei d'urgències del Clínic ha atès un total de 556 víctimes d'agressions sexuals, de les quals un 90% són dones, mentre que el 100% dels agressors són homes

Si en l'any anterior, el 2021, es va detectar un gran augment de les violacions en grup, en els primers 9 mesos del 2022 han destacat les noies que han estat ateses per haver rebut una punxada en zones d'oci nocturn, una situació que es va donar especialment durant els mesos d'estiu. En total, les urgències del Clínic de Barcelona han atès 72 noies per aquest motiu, de les quals dues havien estat agredides sexualment. Amb tot, en cap dels casos es van trobar substàncies a l'organisme de les víctimes.

 

Les víctimes de les agressions, per edats 

En l'últim any també ha crescut el percentatge de menors de 25 anys que han estat víctimes d'una agressió, ja que si l'any passat era d'un 49%, enguany és d'un 53%. A més, 27 de les víctimes, un 5% del total, van ser menors d'edat d'entre 16 i 17 anys. La víctima més jove tenia precisament aquesta edat, mentre que la més gran 82. Pel que fa als homes, que representen un 10% de les víctimes (54 en total), l'edat més habitual va ser entre els 18 i els 35 anys.  

Tenint en compte els casos en què les víctimes són dones, un 57% van ser violades, sigui per penetració vaginal, anal o bucal. Tot i que enguany s'han atès 287 dones per violació i l'any passat 215, i, per tant, la xifra creix, les violacions baixen d'un 65% a un 57% del total. També disminueix el percentatge d'homes víctimes de violació, d'un 64% a un 51%. 

Mesos amb més de dues agressions diàries 

Els mesos amb més atencions al Clínic han estat els que van de juny a octubre, amb entre 64 i 70 víctimes cada mes, més de dues diàries. El 62% de les víctimes van anar a urgències entre divendres i dilluns, i el dia amb menys atencions van ser els dimecres. Mentre que els homes van anar a urgències de forma equitativa entre les tres franges horàries del dia, les noies hi van anar en un 44% dels casos de 15 a 22 hores. El 55% de les persones agredides arriba a urgències del Clínic per iniciativa pròpia, davant del 41% de l'any passat, mentre que el 24% hi arriba amb acompanyament policial i la resta derivada o acompanyada per un altre servei de salut.

Xifres dramàtiques en una societat masclista 

El conseller de Salut, Manuel Balcells ha participat de la presentació d'aquest informe i ha lamentat aquest increment desmesurat del total de les agressions: "la preocupació és evident, del Departament de Salut i del conjunt de la societat", ha lamentat. A més, ha avançat que la Generalitat prepara un protocol nou d'atenció a les víctimes de violència sexual, "posant la dona en el centre". El director general de l'hospital, Josep Maria Campistol, s'ha mostrat en la mateixa línia, traslladant un missatge de "tristesa i rebuig", denunciant una "societat masclista i violenta que està malalta". Per ell, les xifres són dramàtiques i impròpies d'una ciutat del segle XXI.