Nova resolució. L’Audiència de Barcelona ha donat parcialment la raó a l’empresa minera Iberpotah —de la multinacional ICL Iberia— però li recorda que ha de complir la recuperació mediambiental de la  zona contaminada per excés de runam i lixiviats salins de les mines de Súria i Sallent, tal com va ordenar la jutgessa del Penal 1 de Manresa el 2014; i  també l’insta perquè fixi la data d’inici i un calendari dels treballs de la retirada dels salins. En aquella resolució, es va condemnar tres empresaris i l'empresa pel delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, a dos anys de presó i a costejar la recuperació de l’aigua de la zona, càstig del qual només es va rebaixar la pena de presó, a cinc mesos, el 2016.  Iberpotash va presentar el primer pla de recuperació el 2017, ampliat el 2020 per ICL Iberia. La jutgessa, el gener de 2022, amb l’assessoria d’un pèrit judicial, va considerar que era insuficient i va instar la multinacional a presentar un pla “ampliat” de recuperació ambiental i la retirada del runam salí al descobert sobre els terrenys no permeabilitzats en les zones de Cabanases, Fusteret, Súria, Botjosa, Cogulló i Sallent. 

 Ara, l’Audiència de Barcelona, en una resolució del març passat, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, ha donat parcialment la raó als condemnats en el fet que el jutjat de Manresa va acordar que un tècnic del Departament de Territori i un altre de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) revisin i validin o no el nou pla de l’empresa. Una mesura que pot endarrerir novament l’inici de la retirada del runam.

Major brevetat

En concret,  la secció 3a de l’Audiència de Barcelona ha dictat que s’entregui el pla d’execució d’Iberpotash al tècnic que es designi de la Generalitat i que “en la major brevetat” informi sobre l’adequació del mateix per complir la sentència. A més, precisa que l’empresa “ha de donar compliment a tots els aspectes contemplats pel pèrit judicial, incloent-hi els terminis d’execució”. I després dels informes de la Generalitat i de l’ACA es resoldrà sobre l’aprovació del pla de recuperació.

Una recuperació no garantida

Set anys després de la condemna, l’empresa Iberpotash ha realitzat controls de l’aigua de pous de la zona, però no ha iniciat la retirada del runam de la mina, acumulat en terrenys no permeabilitzats, com exigeix la sentència, han insistit a manifestar en els seus escrits el fiscal de Medi Ambient i Urbanisme, Antoni Pelegrín, i acusacions populars i particulars afectades, com el col·lectiu ecologista l’Alzina, amb l’advocat Climent Fernández Forner. “Reclamem que l’execució no es demori més; la sentència és clara”, afirma Fernández a ElNacional.cat.

L’empresa encara no ha presentat un calendari clar d’inici i finalització de les actuacions per tal que els pous d’aigua siguin recuperats, ja que ara no serveixen ni per fer beure al bestiar. La solució és la retirada del runam, insisteixen. Els condemnats van dipositar al jutjat  12 milions d’euros com a fiança pels danys causats a la zona, però encara no s’ha quantificat el seu cost real, ni està garantit, denuncia l’advocat Fernández, tal com ha recollit insistentment en els seus escrits al jutjat.

L’ordre del tribunal

Rafael Eduardo Sánchez, Antonio Luis Sánchez i José Ramon Membrillera van ser condemnats de forma solidària amb Iberpotash en concepte de responsabilitat civil a costejar la recuperació dels pous i fonts particulars de la zona afectada i  a l'Ajuntament de Santpedor, titular de la font Grant. En el procediment d'execució de la sentència s'han presentat particulars de les zones afectades.

 

A la imatge principal, la muntanya de runam salí d'El Cogulló, a Sallent. / Foto: ACN