La Guàrdia Civil ha detingut una persona per diversos delictes de danys informàtics i descobriment i revelació de secrets. El detingut va començar a ser investigat arran de la publicació en el seu compte de Twitter de diversos atacs informàtics contra pàgines web d'organismes públics i empreses espanyoles el 21-D.

Els seus atacs consistien a aconseguir de forma il·legítima l'accés a l'estructura interna dels portals web dels seus objectius, obtenint privilegis d'administrador mitjançant l'explotació de vulnerabilitats conegudes.

Un cop aconseguit aquest accés, realitzava una modificació de la part pública de la pàgina web, incloent la seva signatura (@AnonXeljomudoX) i imatges amb logotips i lemes relacionats amb el moviment Anonymous.

A més de signar els seus atacs, eliminava comptes legítims amb perfil d'administrador i accedia a les dades personals contingudes en les bases de dades de les pàgines atacades. Un cop que aconseguia aquestes dades, publicava el seu atac i part de les dades obtingudes en el seu perfil a la xarxa social Twitter.

Entre les dades personals publicades, es trobaven filiacions, comptes de correu electrònic i fins i tot contrasenyes d'accés contingudes en les bases de dades a les quals accedia.

Aquestes dades publicades pertanyen a empleats dels diferents organismes i empreses atacats. La difusió d'aquesta informació suposa de per si un perjudici per als afectats, així com per a la seguretat de les xarxes informàtiques públiques vulnerades, en posar-les en risc davant tot tipus d'amenaces, ja que es filtraven les credencials d'accés que podrien ser utilitzades en altres sistemes.

Les reivindicacions de l'atac incloïen entre d'altres els hashtags #OpCatalunya, #FreeCatalonia i #Op21Dec, utilitzats pel detingut per donar suport a l'organització il·legal de l'1-O, i bloquejar els sistemes informàtics dedicats a l'organització de les Eleccions al Parlament de Catalunya del passat 21 de desembre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat