Una associació de guàrdies civils anomenada Associació Pro Guàrdia Civil (APROGC) ha enviat una carta a Unicef on li demana que es pronunciï sobre la situació "d'assetjament i humiliació" que pateixen els fills dels agents policials a Catalunya i "no només" en el cas de Sant Andreu de la Barca "sinó en tot el procés radical d'independentisme". Denuncien "escarnis a les cases, pintades i ser assenyalats a les aules per persones que tenen l'obligació de la formació humana i intel·lectual" i, tot plegat, diuen, pel sol fet "de ser fills de guàrdies civils".  

En la carta, que s'ha enviat al comitè espanyol i català d'Unicef -i que, de moment, encara no han rebut-, es compara el dia a dia dels fills dels guàrdies civils amb l'Alemanya nazi i la guerra dels Balcans i es denuncia la passivitat dels organismes i les institucions públiques que treballen amb nens.

El contingut del text s'ha traslladat també a les xarxes socials, on s'ha engegat una campanya dirigida a Unicef i als ambaixadors d'aquesta ONG que es dedica a lluitar perquè milers de nens tinguin accés a aliments, aigua potable i medicaments. 

 
La carta que s'ha enviat a Unicef qualifica de "lamentable i roïna" l'actitud de diverses entitats que s'han col·locat "al costat dels assetjadors", oblidant-se dels drets dels nens. També lamenta que "en aquest país" es protegeixi la imatge dels menors "tapant els seus rostres" però que en canvi es permeti que "se'ls ofengui, amenaci i persegueix per la seva condició". 
 

 L'Associació Espanyola de Guàrdies Civils es desmarca de la carta

L'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC), de la qual és representant a Catalunya Bartolomé Barba, un dels pares dels alumnes que presumptament haurien estat humiliats pels professors de Sant Andreu de la Barca, s'ha desmarcat d'aquest comunicat. El secretari nacional de premsa de l'AEGC, José Cobo, ha explicat a El Nacional que no hi tenen res a veure. El text els ha deixat estupefactes. 

Justament ahir a la tarda va tenir lloc una reunió entre els secretaris d'Estat de Seguretat i Educació, José Antonio Nieto i Marcial Marín, respectivament, i els guàrdies civils pares dels alumnes afectats. La trobada, que es va fer a la seu de la Delegació del govern central a Catalunya, va durar unes dues hores i no en va transcendir el contingut, en principi, segons apunten algunes fonts per rebaixar la tensió generada els últims dies.