L'assalt al ple municipal de la ciutat de Llorca ha copat l'actualitat els darrers dies. Un grup de manifestants van entrar a l'ajuntament per deturar el ple on s'havia d'aprovar una regulació de les macrogranjes en el municipi. L'acció ha estat comparada amb l'assalt al Capitoli dels Estats Units, no només per la violenta entrada al consistori, sinó per l'explosió de violència en una societat molt polaritzada. 

En aquest cas, fins ara, els fets s'han saldat amb 7 detinguts, els quals hauran de comparèixer davant de la justícia. Les imatges que aquestes i altres manifestants van protagonitzar va ser impactat, però empal·lideixen al costat d'altres casos de violència contra les institucions de la Regió de Múrcia. Sense anar més lluny, aquest dijous fa trenta anys d'un dels episodis que va marcar la història de la societat murciana: la crema de l'Assemblea Regional de Múrcia.

Les protestes dels anys 90

Manifestacions i vagues es van anar succeint entre 1990 i 1992, el motiu? Els tancaments i reconversions d'indústries amb seu a la comarca de Cartagena, com Bazán, Peñarroya i Fertilitzants Espanyols. Normalment, aquestes protestes havien tingut el parlament autonòmic en el punt de mira. Per exemple, el novembre del 1991, centenars de miners de Portmán Golf, empresa que va comprar explotacions mineres a la multinacional francesa Peñarroya, van envoltar els accessos a l'edifici i van segrestar durant set hores els diputats en impedir que poguessin sortir de l'immoble. 

Tot i que el dia més destacat d'aquesta sèrie de protestes va ser el 3 de febrer de 1992. Les protestes van culminar amb la crema d'una part de l'edifici de l'Assemblea Regional de Múrcia. Però no va ser l'única acció que va marcar la jornada, aquell mateix dia una vintena d'esposes dels treballadors de Bazán van irrompre a l'avantsala del despatx de l'alcalde de Cartagena, José Antonio Alonso, per exigir la presència del regidor al lloc on s'enfrontaria els manifestants amb la Policia Nacional per aturar l'acció policial.

Aquestes i altres incidents de la dècada dels 90 a Múrcia han estat desenterrats de la memòria els darrers dies per l'assalt a Llorca, que recorda a alguns dels moments més actius de protestes a la regió des de fa 30 anys. No només la violència a Llorca ha fet espai per recordar aquests fets, el documental El año del descubrimiento, de l'any 2021, tracta els fets que van passar a l'Assemblea Regional l'any 1992 i va ser molt aclamat per la crítica l'any passat.