Accedir als plataners és la missió que s'ha fixat l’Armada després que el Cabildo insular hagi sol·licitat al Ministeri de Defensa suport per al trasllat d'agricultors des del port de Tazacorte fins a les plantacions localitzades a la costa, les vies de comunicació terrestre de les quals han quedat interrompudes per les colades del volcà de Cumbre Vieja, segons informa Europa Press. 

Per complir aquesta missió que se li ha encomanat, des de l'Armada s'està estudiant la possibilitat de fer servir llanxes motores. Es tracta d'unes embarcacions pensades principalment per a moviments d'unitats i mitjans des dels vaixells amfibis fins a la costa en aquest tipus d'operacions navals. 

Avui començaran les tasques de reconeixent per acabar de filar l’operació per apropar els agricultors a les seves plantacions que han quedat aïllades. El Vaixell d'Acció Marítima (BAM, en les seves sigles en castellà) Tornado salparà aquest dimarts, 2 de novembre, des de l'Arsenal de Las Palmas amb un equip de reconeixement que els pròxims dies estudiarà les condicions de la costa i dels fons als voltants del Port de Tazacorte. L'equip encarregat d'aquesta tasca està format per 20 efectius que voltaran la costa per trobar la millor estratègia. 

Més cendra: carreteres en perill i classes a la corda fluixa

L’erupció del volcà de La Palma no dona cap senyal de trobar-se a les acaballes de la seva erupció, més aviat al contrari. El passat dilluns la producció de cendra ha augmentat considerablement. Així ho han exposat experts del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), que han destacat la gran generació de cendres que ha tingut lloc en les darreres hores. 

Els nivells de cendra han modificat les classes planejades en algunes escoles aquest dimarts. La Conselleria d'Educació del Govern de Canàries ha suspès l'activitat lectiva presencial a diversos centres educatius de l'illa de La Palma a causa dels "elevats" nivells de cendra. L'alternativa? Classes en línia. 

Amb l'augment de la producció de cendra també hi ha hagut una major expulsió de lava, la qual està posant en perill només àrees de l'illa. Aquesta vegada és possible que una de les noves colades acabi per engolir una carretera, deixant incomunicat encara més terreny insular. 

Ofrena floral entre la lava

Durant el passat dilluns, dia de Tot Sants, les Forces Armades ha llançat flors al cementiri de Las Manchas, el qual està aïllat, impossibilitant que els familiars hi accedeixin a visitar als seus difunts. 

Amb un helicòpter les Forces Armades han sobrevolat el recinte fent caure pètals de flors entre les colades que han travessat el municipi. 

 

Imatge principal: Dos veïns de La Palma observen l'erupció del volcà Cumbre Vieja, que ja fa més d'un mes i mig que està actiu / Efe