El Berguedà, el Solsonès i el Ripollès s'han integrat aquest dimarts al sistema tarifari de l'ATM de Barcelona. Es tracta de la setena corona, que passa a disposar del sistema tecnològic T-mobilitat i permet la integració de tota la gamma de títols de l'ATM, entre els quals hi ha la T-usual o la T-jove. Els usuaris, que fins ara no tenien accés a aquests títols, han rebut amb satisfacció aquest "pas endavant", però reclamen una informació "més clara" i, sobretot, "més freqüències" cap a Barcelona. La setena corona està formada per 67 municipis del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, amb una població total de més de 80.000 persones.

La integració tarifària a la corona de Barcelona d'aquestes comarques, una reivindicació històrica per tal de millorar-ne la connexió tant amb Barcelona com amb les comarques del voltant, s'ha fet efectiva aquest dimarts. Aquesta integració tarifària ha culminat el desplegament del sistema de la T-mobilitat a tot el sistema tarifari de Barcelona. Des de l'ATM han fet saber que els usuaris d'aquestes comarques ja poden realitzar tots els procediments de forma telemàtica a través de l'aplicació mòbil: donar-se d'alta i validar, comprar i recarregar títols de transport.

El conseller de Mobilitat del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Campos, ha explicat que la integració tarifària permet als usuaris recurrents utilitzar abonaments com la T-usual, la T-jove, la T-verda, la T-16 o la T-usual per a famílies monoparentals i nombroses i per a persones en situació d'atur. Així, a partir d'ara, ja poden desplaçar-se amb un únic títol per les set corones tarifàries i fer transbordaments entre diferents operadors dins del sistema integrat.

La integració també ha suposat la desaparició del sistema de paquets i títols multi viatge que existia fins ara a les tres comarques. Així, a partir d'aquest dimarts, ha deixat de ser vigent el paquet format per un títol multiviatge i una T-casual, pels desplaçaments a Barcelona, del qual disposaven al Berguedà i al Ripollès, així com les dues targetes multiviatge que hi havia al Solsonès per viatjar a Barcelona o al Bages. Tot i que els títols ja no estaran disponibles per a la seva compra, l'ATM ha informat que les persones que tinguin algun títol vigent podran gastar els viatges que restin fins al final de 2025.

Els usuaris reclamen més freqüències

Els usuaris han rebut amb satisfacció la integració de les seves comarques a l'ATM de Barcelona, i que això suposa un "pas endavant". D'altra banda, però, els usuaris reclamen més claredat en la informació que reben i, sobretot, "més freqüències" cap a Barcelona. El dia de canvi de títols, però, no ha estat fàcil ni ràpid per a tothom. A la ciutat de Berga, s'ha viscut algun moment de nervis que ha provocat que algunes persones perdessin l'autobús que anava fins a Barcelona. És el cas de la Nadia i la seva filla, que estaven fent cua per comprar el bitllet per baixar a Barcelona a fer una gestió. 

Expliquen que s'han trobat amb diverses persones al davant que volien canviar la targeta i que quan ha arribat l'autobús, el conductor no s'ha esperat que les persones acabessin de comprar els bitllets i ha arrencat la marxa. "Passa cada dues hores un autocar, i si un dia necessites anar a fer qualsevol gestió a Barcelona que són deu minuts, et surt més a compte quedar-t'hi a dormir", diu aquesta usuària amb indignació. A més d'incrementar freqüències, segons ells també caldria que els conductors s'esperessin "uns minuts" perquè tothom pogués pujar.

Josep Campos, conseller de Mobilitat del Consell Comarcal del Berguedà i regidor d'ERC a Puig-reig, ha defensat que la integració tarifària servirà perquè la comarca "es comuniqui molt millor", no només amb Barcelona, sinó entre tots els municipis. Campos ha explicat que la targeta unificada, una reivindicació històrica del Berguedà, ajudarà a incrementar el nombre de moviments i que tots els ciutadans podran viatjar pel territori "amb normalitat", així com cap a les comarques veïnes.