Interior apropa a 13 presos més d'ETA. La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l'Interior, ha comunicat aquest dimecres el trasllat a una presó del País Basc de Francisco Javier García Gaztelu, àlies 'Txapote', uns dels exdirigents d'ETA amb més nombre de condemnes, entre elles per ser l'autor material de l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco fa 25 anys, informa Europa Press. La decisió afecta un total de 13 presos d'ETA, dos d'ells considerats exdirigents, entre els quals destaca Henri Parot, que va donar nom a la doctrina per escurçar la rendició de penes després de la decisió dels tribunals. En el seu cas, deixarà la presó de Lleó per anar a una del País Basc, segons la informació comunicada a les associacions de víctimes.

Interior apropa a 13 presos d'ETA al País Basc

La llista dels que s'aproparà a presons basques la completen els condemnats Ismael Berastegui (que actualment es troba a Logronyo); Manex Castro Zabaleta (a El Dueso); José Antonio Zurutuza Sarasola (a Burgos); Aitor Agirrebarrena Beldarrain (a Astúries); Oscar Celarain Ortiz (a Sòria); Jon Bienzobas Arretxe (en Propietàries); Juan Manuel Inciarte Gallardo (en el Dueso); Eider Pérez Aristizabal (a Zuera); Jon Igor Solana Matarrán (a Zuera); Juan Luis Rubenach Roig (en el Dueso) i Félix Alberto López de la Calle Gauna (a Astúries).

'Txapote' es traslladarà al País Basc

'Txapote', un dels terroristes més sanguinaris d'ETA, va ser traslladat anteriorment, el març de 2021, des de la presó de Huelva a la de Madrid-Estremera dins de la política d'acostaments impulsada pel Ministeri de l'Interior. Actualment, García Gaztelu compleix condemna per 14 assassinats, entre ells el de Miguel Ángel Blanco, Gregorio Ordóñez, Fernando Múgica Herzog o Fernando Buesa. No s'espera la seva excarceració per abans de febrer de 2031, segons van informar fonts jurídiques al juliol, quan es va commemorar el 25 aniversari del crim del regidor d'Ermua. Detingut a França el 2001, 'Txapote' va formar part de l''ala dura' de la banda terrorista en oposar-se a la treva de la lluita armada a finals dels anys 90 i negar-se a mostrar penediment. Interior ha assenyalat en un comunicat que compleix una condemna acumulada de 30 anys i que la Junta de Tractament de la presó d'Estremera ha resolt la seva classificació inicial en segon grau o règim ordinari. García Gaztelu complirà les 3/4 parts de la condemna l'agost de 2023.