En l'homenatge a Miguel Ángel Blanco a Ermua (Biscaia), el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que cal construir una memòria col·lectiva que protegeixi els valors democràtics que encarnen les víctimes del terrorisme.

D'altra banda, en el seu discurs a l'acte d'homenatge a Miguel Ángel Blanco, ha anunciat que els estudiants de Secundària i Batxillerat de tot Espanya rebran el "testimoni directe" de les víctimes del terrorisme. Es tracta d'una iniciativa que ja s'ha dut a terme al País Basc. Aquest i d'altres projectes com ara el Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme de Vitòria serviran, segons ha indicat, perquè la generació que no va conèixer el terrorisme sàpiga el que va passar.

 "L'Esperit d'Ermua és un esperit de convivència que devem a Miguel Ángel Blanco. Un cruel assassinat que es va convertir en una data fonamental en la història de la nostra democràcia", ha assenyalat el president espanyol Pero Sánchez.

Al seu torn, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha subratllat la necessitat d'una "reflexió valenta i una autocrítica sincera als que van exercir i van emparar la violència terrorista". I ha insistit que la violència d'ETA va ser "injusta", però després de la dissolució d'ETA Euskadi ha de construir un futur "amb memòria".

"No hem de, ni volem, fer esborrany i compte nou com si mai res no hagués passat", ha afirmat. Amb tot, Urkullu ha apostat per una "veritat clarificadora, sanadora, transformadora i reconciliadora" per construir una "convivència" des de la "deslegitimació radical" de la violència i el respecte al diàleg i als drets humans. "Una Euskadi en pau, construïda sobre principis i valors ètics i democràtics, que construeix la convivència amb memòria. Aquest llegat és el millor homenatge que podem tributar avui a Sotero Maza i Miguel Ángel Blanco", ha conclòs lehendakari.

I el rei Felip VI, que aquest diumenge ha presidit a Ermua l'homenatge d'Estat a Miguel Ángel Blanco i la resta de víctimes del terrorisme, ha fet una crida a la unitat i ha reivindicat l'esperit d'Ermua per recordar “el valor de la pau”, la vida, la llibertat i la democràcia”. "L'esperit d'Ermua és la victòria de la consciència col·lectiva de tot el nostre poble, és la victòria de la dignitat i de la moral davant de la por i del terror, és exemple, en fi, de la nostra fortalesa", ha manifestat.

El monarca també ha instat a la ciutadania a seguir "perseverant perquè allò viscut no caigui en l'oblit, perquè la unitat ens convoqui al voltant de la nostra història recent, i perquè l'esperit d'Ermua ens recordi, cada dia, el valor de la pau, de la vida, de la llibertat i de la democràcia”. I ha demanat defensar "com un deure permanent" els drets dels quals van ser privats Miguel Ángel Blanco i totes les víctimes del terrorisme: "la vida, la llibertat, la dignitat".

Finalment, l'exlehendakari, Patxi López, ha apuntat que cal la "unitat" de l'"esperit d'Ermua", davant de la "divisió partidària". I, en declaracions als mitjans a l'entrada del poliesportiu Miguel Ángel Blanco d'Ermua, López ha declarat que "entén i respecta" les víctimes del terrorisme, però que "no entén gaire bé la divisió partidària perquè hi ha qüestions que estan per sobre de la divisió partidària".