La Puerta del Sol, al centre de Vigo, ha congregat aquest dissabte milers de persones que han alçat alhora els seus caps per contemplar a les 20:40 com s'il·luminaven els 32 metres de l'arbre de Nadal de la ciutat, la principal atracció de les festes de Vigo, les quals resplendeixen ja gràcies als deu milions de llums Led instal·lats per l'Ajuntament.

L'arbre, correlat de la creixent ambició del Nadal de la ciutat gallega, mesura aquest any un metre més que el passat i, amb tota probabilitat, un menys que l'any que ve.

enllumenat nadal vigo efe

L'entusiasme i la devoció amb que exerceix l'alcalde, Abel Caballero, per dotar a l'urbs d'unes festes grandioses, gairebé faraòniques, ha trobat franca resposta en els de Vigo, que van començar a arribar als voltants de l'arbre a les quatre de la tarda malgrat la permanent amenaça de pluja, i que van entonar una sonora ovació quan es va fer la llum.

"Volem que tothom gaudeixi amb nosaltres del Nadal, volem reprendre l'esperit de Nadal dels nostres avis", va cridar l'alcalde, que va ser rebut per la ciutadania com una estrella de rock, davant de l'atenta mirada de dotzenes de mitjans de comunicació acreditats.

Missatge a l'alcalde de Nova York

Caballero es va dirigir en anglès a l'alcalde de Nova York per recordar-li que el Nadal de Vigo és "el millor del món", va dir "agosarat" al de Madrid per intentar desafiar a la ciutat gallega, i va convidar a Vigo als 8.131 ajuntaments d'Espanya, als quals va tendir "una mà d'amistat".

Des de les finestres va volar confetti al millor estil de la final de la Lliga de Campions i molta neu artificial per celebrar l'encesa d'un carrer dedicat a Frozen 2, la preestrena del qual va tenir lloc aquesta setmana a la ciutat.

Tanta passió desperta a Vigo l'encesa dels llums, l'hora d'arribada del qual portava setmanes anunciada en un rellotge que va descomptar el temps fins a l'assenyalada, que l'Ajuntament va haver de dissenyar un pla especial de trànsit i recomanar amb anticipació als de Vigo que evitessin assistir amb mascotes, carros de nens o vehicles de mobilitat personal.

En total, es calcula que han estat unes 13.000 persones les que han pogut veure en amb els seus propis ulls aquell segon màgic, mentre que uns quants milers més l'han pogut seguir a través de sis pantalles gegants instal·lades en punts estratègics de la ciutat o a través de Televigo i diverses pàgines web, que ho han ofert en directe.

Un any més, competeix amb l'arbre el que a Vigo es coneix popularment com l'Estrella de la Mort d''Star Wars', una bola gegant de Nadal en la qual s'han citat demà els seguidors de la saga creada per George Lucas; a més del gran regal, una caixa gegant il·luminada en l'inici de la Gran Via.

Nòria gegant

Aquest any, a més, l'Ajuntament ha instal·lat una nòria gegant de 62 metres d'altura i 48 cistelles, il·luminada per 180.000 leds i amb capacitat per a 192 persones, la inauguració de la qual estava prevista per demà però que, segons fonts de l'Ajuntament, haurà de posposar-se fins dimecres a les 18:30 per les inclemències del temps.

Mitja hora abans, també dimecres, s'obrirà al públic un gran mercat ambulant nadalenc amb gairebé 60 parades dedicades a la venda d'artesania, alimentació i productes d'hostaleria de diferents marques.

I com un Nadal sense neu sembla poca cosa, els de Vigo gaudiran aquest any d'un canó que l'expulsa periòdicament per tenyir de blanc un carrer de la ciutat, i d'una rampa de gel artificial al Náutico de més de 50 metres.

A tot això cal sumar arcs de llums en centenars de carrers; rens, patges i dotzenes de motius nadalencs als llocs més transitats de la ciutat, a més d'un notable ventall d'atraccions infantils perquè el gaudi dels de Vigo.

De fet, trobar llit aquest cap de setmana a Vigo s'ha convertit en una tasca hercúlia, ja que una gran quantitat de persones procedents d'altres punts de Galícia i Espanya han decidit que els llums de Caballero bé mereixen una escapada de cap de setmana fins a la ciutat més gran de Galícia.

En total, l'Ajuntament ha invertit 1,1 milions d'euros per a un muntatge que ha anat a càrrec de l'empresa cordovesa de Pont Genil Ximenez Group i que ha convertit a Vigo en un parc d'atraccions nadalenc que no s'apagarà fins que els nens hagin obert els regals de Reyes el pròxim 6 de gener.