El mes de gener passat ha estat el més càlid des que existeixen registres, ha informat avui el Servei de Canvi Climàtic (C3S) de Copernicus, el component de vigilància del clima del programa espacial europeu. La temperatura mitjana de l'aire en superfície al gener va ser de 13,14 ºC a nivell global, ha assenyalat al seu butlletí mensual la institució amb seu a Bonn (Alemanya). L'esmentada temperatura supera en 0,70 ºC la mitjana per al gener durant el període d'entre 1991 i 2020 i bat en 0,12 ºC l'anterior rècord registrat el gener de 2020, alhora que se situa 1,66 ºC per sobre de la mitjana estimada per al període de referència preindustrial.

C3S ha destacat a més que es tracta del vuitè mes consecutiu en què se supera el rècord anterior registrat per a aquell mes de l'any en qüestió. A Europa, les temperatures es van situar al gener molt per sobre de la mitjana de les últimes tres dècades al sud del continent, mentre que es van quedar molt per sota al nord. També van estar per sobre de l'habitual en la part oriental del Canadà, el nord-oest de l'Àfrica, l'Orient Mitjà i Àsia central i per sota en la part occidental del Canadà, els Estats Units centrals i l'est de Sibèria.

Un gener més sec al sud-est i el nord de l'estat espanyol

El mes va ser més humit de l'habitual al nord i el sud-est d'Europa i en bona part dels Estats Units, Euràsia, el sud-est de Sud-amèrica, el sud-est de l'Àfrica i bona part d'Austràlia. Al contrari, el clima va ser més sec del normal al sud-est i el nord d'Espanya, el sud del Regne Unit i Irlanda, l'est d'Islàndia, bona part d'Escandinàvia, Rússia nord-occidental i els Balcans orientals. Fora d'Europa, la sequera va afectar part d'Amèrica del Nord, el Magrib, la Banya de l'Àfrica, la Península Aràbiga, el centre sud d'Àsia i Austràlia, mentre que a Xile les condicions meteorològiques van contribuir a l'expansió dels incendis.

"El 2024 comença amb un altre mes que trenca rècords. No només és el gener més càlid registrat, sinó que també acabem d'experimentar un període de dotze mesos amb més d'1,5 ºC per sobre del període de referència preindustrial", ha declarat la vicedirectora de C3S, Samantha Burgess. "Les ràpides reduccions en les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle són l'única via d'aturar l'increment de la temperatura global", va reblar.

2023, l'any més calorós a nivell global

El 2023 va ser l'exercici més calorós a nivell global partint de diferents paràmetres que van començar a mesurar-se el 1850, va revelar a començaments d'any C3S. A causa de les temperatures anòmales "sense precedents" sobretot en el segon semestre, la temperatura mitjana de l'aire en superfície el 2023 va assolir els 14,98 ºC, superant en 0,17 ºC la de 2016, que ostentava fins ara el rècord d'any més càlid. Segons la institució la temperatura mitjana de 2023 es va situar a més en 0,60 ºC per sobre dels nivells mitjans de les últimes tres dècades i 1,48 ºC per sobre dels nivells de referència preindustrials, d'entre 1850 i 1900.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!