Les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle han disminuït un 5,5% el 2023 a Catalunya respecte a l'any anterior, segons els resultats de l'Estimació Provisional d'Emissions de CO2e del Monitor públic d'emissions de Catalunya. Aquesta estimació mostra com l'any passat el país va emetre 39,7 Mt CO2e, un 1,7% menys que el 2021, quan les emissions van ser de gairebé 40,4 Mt CO2e. Aquests resultats mostren un canvi molt positiu amb relació als dos últims anys, després que l'any 2020 hi hagués una gran davallada, sovint relacionada amb el confinament i la reducció de la mobilitat per la pandèmia. 

Les dades de l'estimació apunten a una reducció del consum de combustibles fòssils, amb una reducció d'un 9% en el gas natural i d'un 2% en els carburants per al transport per carretera (gasolines i gasoil). Per altra banda, l'electricitat produïda amb tecnologies que generen emissions, bàsicament cicles combinats i cogeneració que utilitzen gas natural, s'ha reduït en un 16%. 

L'estimació exposa la reducció, però aprofundeix en les causes. Segons l'ACN, alguns experts apunten que darrere de la reducció de gasos d'efecte hivernacle hi ha la millora de l'eficiència industrial, el consum d'energia més responsable a les llars, canvis en els patrons de mobilitat, canvis tecnològics, una major participació de les energies renovables i l'increment de l'autoconsum.

Encara lluny dels objectius 

L'Estimació Provisional d'Emissions de CO2e de Catalunya 2023 aporta bones notícies, però amb un punt agredolç. Per una banda, és molt positiu haver patit una reducció de les messions l'any passat, tanmateix, no és suficient. Ebn el text es recull que encara està "molt lluny" d'assolir amb garanties els objectius establerts als compromisos de l'Acord de Paris i les recomanacions científiques de l'IPCC. Segons aquests últims, les emissions no haurien de superar les 24,8 Mt CO2e, un 37% menys que les emissions del 2023, i haurien de reduir-se més del 6% anualment des del 2024. Malgrat fent-ho, però, no es compliria l'Acord de París, ja que estableix que els països desenvolupats han de fer una reducció d'emissions més ràpida que la mitjana global.  A banda, la Generalitat ha calculat que per traslladar a Catalunya el nivell d’ambició del paquet Fit to 55 de la Unió Europea, les emissions el 2030 no haurien de superar les 28,2 Mt CO2e, un 29% per sota de les emissions del 2023.

Seguint la línia de tot l'Estat

El passat mes de desembre, es va exposar que l'Estat espanyol també havia reduït les emissions de gasos d'efecte hivernacle per primer cop des de la pandèmia. Tot i això, a la resta de l'estat el percentatge que s'ha reduït és lleugerament menor: 5,3%. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.