L'octubre del 2022 ha estat el més càlid de la història. Segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures han estat excepcionalment altes per aquesta època de l'any i han superat les d'altres octubres càlids, com els dels anys 2014, 2013, 2006 o 2001, llevat d'alguns sectors del vessant sud del Pirineu occidental i de la Costa Daurada. Les màximes han superat els 30 °C a molts punts del país i hi ha hagut nits tropicals a la línia del litoral. La temperatura de l’aigua del mar també ha batut rècords ja que ha marcat els 21,3 °C a l’observatori de l’Estartit (el Baix Empordà), la xifra més alta registrada des del 1974.

Un mes d'octubre molt càlid i sec

El Meteocat ha qualificat l'octubre d'enguany com "un mes molt càlid", especialment a àmplies zones de la depressió Central i de la Vall d’Aran. Les estacions d’El Canós i Cervera, a la Segarra, van registrar temperatures de 5,8 i 5,4 graus per sobre de la mitjana i la de Pujalt, a l'Anoia, de 5,2 graus per sobre. El mes ha estat marcat per condicions anticiclòniques, però la massa d’aire tropical que ha afectat el país durant la segona quinzena del mes ha estat la causant d’aquestes anomalies.

Durant aquest mes, Catalunya ha quedat afectada pel pas de quatre pertorbacions. La primera, entre els dies 7 i 8, va deixar quantitats importants al litoral i prelitoral Sud i Nord; la segona, entre els dies 19 i 21, va afectar el Pirineu occidental; la tercera, els dies 23 i 24, va afectar cotes altes del Pallars; i finalment la quarta, el dia 31, es va fer notar a les parts més elevades del Solsonès. Malgrat tot, aquestes pluges han estat per sota dels nivells habituals per un mes d'octubre, que sol ser el mes més plujós de l'any al litoral i prelitoral.

Per aquest motiu, el Meteocat ha qualificat el mes de "sec o molt sec" i ha assenyalat que les precipitacions "ni de bon tros van superar la mitjana climàtica de l'octubre, que pot superar els 100 mm al litoral i prelitoral de Girona i el sud de Tarragona, els 80 mm al sector central de la costa catalana, i els 50 mm a la depressió Central i plana de Lleida". En aquest sentit, alguns sectors del Pirineu i el Prepirineu han estat una excepció, perquè les comarques del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça van registrar grans quantitats de precipitació, concretament a les estacions d'Espot (165,3 mm), a la de Bonaigua (146,3 mm) i a la de Viu de Llevata (111,1 mm).
 

Precipitacio acumulada octubre catalunya
Mapa de precipitació acumulada l'octubre a Catalunya. Foto: Meteocat