"No hi ha integritat sense transparència". El nou director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miquel Àngel Gimeno ha pres avui possessió del seu càrrec amb un missatge clar que encamina la seva etapa cap a la prevenció. "S'ha d'investigar, però també s'ha de prevenir", ha dit. I és que tot i que la feina de l'OAC és clara en la lluita contra la corrupció, si la investigació que està portant a terme desemboca en la detecció d'un delicte, s'ha de traslladar a la Fiscalia, i això lliga de mans Antifrau que té unes funcions molt limitades. Per això la prevenció és la gran arma i la gran carta que vol jugar Gimeno. 

El nou director ho vol fer amb la complicitat dels funcionaris de totes les administracions. Des dels ajuntaments fins a les notaries: "secretaris i interventors, notaris i registradors que poden donar idea per on es belluga la corrupció".

I també apel·la a la col·laboració ciutadana: "Cal establir proves de control promovent que els ciutadans facin saber com perceben l'actuació de les administracions". I és que segons Gimeno "hi ha actuacions administratives mancades d'ètica".

El nou director de l'Oficina Antifrau no ha obviat en cap moment la situació que l'ha portat a ocupar el càrrec. I ha destacat que "davant les circumstàncies, és significatiu" que el Parlament continua apostant per aquesta oficina, segons ha manifestat la presidenta del legislatiu, Carme Forcadell, durant l'acte. "El contingut de les converses entre l'anterior director de l'OAC i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, han provocat, ens han donat un cop molt dur, no només a la imatge del país sinó perquè als ciutadans els va provocar la pèrdua de confiança envers l'oficina", ha indicat.

Forcadell ha encarregat a Gimeno que recuperi aquesta confiança en el que és una institució pionera a tot l'Estat Espanyol, de la qual ha destacat que ha de ser un instrument sense "interessos personals, partidistes o ideològics" i l'ha definit com una figura clau en la lluita contra el frau i la corrupció.

Sense pla però amb les idees clares

Gimeno ha admès que no estava en condicions encara d'exposar un projecte estratègic sobre l'oficina, però durant el seu parlament de presa de possessió sí que ha marcat una línia clara de com treballarà l'OAC. 

El director vol preservar la transparència, vol actuar en temps real i d'una manera efectiva perquè l'OAC sigui dissuasòria. S'acceptaran denúncies anònimes amb "l'únic criteri de discriminació que és la versemblança", ha dit. Si hi ha indicis i la denúncia és creïble, s'investigarà.

Pel nou president de l'OAC, un dels pilars és la prevenció. "En la prevenció és on podem avançar més", ha remarcat Gimeno, mentre desgranava els seus objectius i la manera de veure Antifrau: "No es tracta de fer una OAC millor, sinó d'aconseguir alguna cosa millor que l'Oficina Antifrau per a la societat". I ha subratllat en tot moment l'interès general de les seves futures actuacions per ser "imparcials". "La ciutadania ens demana a tots que actuem d'aquesta manera" ha afegit.

L'altra pota que ha reivindicat és la transparència: "L'exercici del dret a saber és un gran pas contra la corrupció", ha apuntat.

Rodaran caps?

Amb el que no ha estat tant transparent Gimeno ha estat en l'estructura que tindrà l'OAC i en si se'n renovarà la cúpula. Als de la segona línia els ha reconegut la bona feina i a l'equip del seu predecessor, Daniel de Alfonso, només s'hi ha referit dient que "caldrà conèixer l'estat de l'activitat de l'oficina" abans de prendre cap decisió.

Des de la destitució de De Alfonso ha estat Mayte Masià, la mà dreta de l'anterior director, qui ha estat al capdavant de l'OAC. En el seu curt interinatge com a directora, Masià ha destituït tres directors d'àrea. Tot apunta que Gimeno s'envoltarà d'un equip nou i que Masià cessarà en les seves funcions.

El suport de tots

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha demanat a Miquel Àngel Gimeno que faci recuperar la confiança en l'OAC. "Juga un paper important en la construcció d'un país més net, més transparent i en una democràcia de més qualitat", ha dit i li ha encarregat una OAC que treballi amb "plena independència, rigor, eficàcia i honradesa". 

Forcadell vol una OAC que sigui "exemplar, referent, motiu d'orgull i que ajudi a tenir una democràcia més plena i neta de corrupció".

Gimeno pren possessió del càrrec amb la confiança de tots els grups parlamentaris, igual que en el seu moment va accedir a l'Oficina Antifrau el seu predecessor, Daniel de Alfonso, que va acabar amb un escàndol i amb una trajectòria poc neta i fosca a l'OAC, segons van destapar les converses amb Fernández Díaz, en les quals parlaven de fabricar proves contra dirigents independentistes catalans.