En la seqüència de relleus que està fent el nou Estat Major dels Mossos d’Esquadra a les diferents comissaries generals de la policia de la Generalitat, estava previst també el nomenament del nou cap de la Unitat Central d’Anticorrupció. 

Aquesta unitat central que penja de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) estava dirigida fins abans de Nadal pel sotsinspector Juan Manuel Lazo, que va dimitir després de la destitució del cap de la comissaria general, l’intendent Toni Rodríguez.

Jesús Corral, nou cap d’Anticorrupció dels Mossos

Ara, segons ha pogut saber ElNacional.cat, el lloc de Lazo serà ocupat pel sotsinspector Jesús Corral, l’home que fins a la dimissió de Lazo era el segon de la unitat anticorrupció de la policia catalana.

Un expert i veterà investigador, el comandament més antic de la unitat i recentment ascendit a sotsinspector després de guanyar la plaça en l’oposició interna, han explicat fonts de la policia catalana.

És el relleu natural en una unitat que els darrers dies ha estat a l’ull de l’huracà per les pressions de l’entorn de Trapero, l’antic cap del cos, assegurant que la nova Prefectura dels comissaris Josep Maria Estela i Eduard Sallent estava fent “purgues”. L’home que havia liderat operativament les investigacions relacionades amb la corrupció pública i polític assumeix ara la direcció d’aquesta unitat.

Corral ja ha pres possessió i ja ha començat a treballar com a cap, seguint amb la feina que ja estava fent ell i el seu equip, abans del relleu al capdavant del cos i de la Comissaria General d’Investigació Criminal.

A més de les investigacions per possibles irregularitats relacionades amb Convergència i els seus partits hereus, la Unitat Central d'Anticorrupció té en marxa, encara sota secret de sumari, diligències on hi ha implicats partits catalans i partits espanyols que poden acabar amb detencions per possible corrupció.

Canvis en cascada a Investigació Criminal

Per sobre de Corral la nova Prefectura ha nomenat l’intendent Joan Carles Granja nou cap de la Divisió d’Investigació Criminal, que serà qui supervisarà les investigacions que facin els homes i dones de Corral, com les instruccions de les unitats centrals que depenen d’aquesta Divisió, com, entre d’altres, l’antidroga o la que treballa contra el tràfic de persones.

 

Josep Maria Estela, nuevo comisario jefe de los Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, comissari i Rosa Bosch, intendenta. / Sergi AlcàzarJosep Maria Estela, comissaria en cap dels Mossos, amb la intendenta Bosch i el comissari Sallent, a Interior / Foto: Sergi Alcàzar

Fins ara era l’intendent Ramón Chacón qui liderava aquesta Divisió, abans de ser nomenat cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, substituint l’intendent Rodríguez i assumint un paper més rellevant en l’escala de comandament.

Ascendit qui supervisava Anticorrupció

Des de la Prefectura es defensen els canvis en cascada a Investigació i el relleu de Toni Rodríguez per la necessitat de buscar "un nou estil directiu" en aquesta important comissaria general, desmarcant-se de les acusacions de “purga” fetes per alguns partits espanyols del Parlament o de l’entorn del mateix Trapero. La Prefectura defensa que qui liderava les investigacions d’anticorrupció fetes fins ara era el mateix Chacón, que no ha estat apartat, sinó que ha guanyat galons en la nova direcció policial.

“Normalitzar els canvis”

La nova Prefectura dels Mossos també ha demanat, en una trobada informal amb periodistes, “normalitzar” els canvis a l’estructura de comandaments de la policia catalana.

En la mateixa línia que va fer el conseller Forn en una entrevista a RAC1, des de la nova direcció policial de Mossos s’ha recordat com el major Trapero va enviar al Pirineu o lluny de casa seva dues persones clau de la direcció policial anterior, parlant dels comissaris Joan Figuera i Cristina Manresa.

Normalitat institucional

Segons ha pogut saber ElNacional.cat el comissari en cap ja s'ha reunit amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ho farà d'aquí a poc temps amb els màxims caps de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya. En pocs dies també té programada una visita a Madrid per reunir-se amb diverses autoritats judicials i policials, entre d’altres, amb el cap de seguretat de Casa Reial.