Agafar el tren cada dia s'ha convertit en un autèntic malson per a molts usuaris, que gairebé diàriament han de fer front a retards i incidències. Ara, un estudi elaborat per un equip investigador del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) revela que el 88% dels usuaris de tren noten un augment dels símptomes d’ansietat, depressió i malestar físic. La investigació analitza les "conseqüències psicològiques del mal funcionament de Rodalies i regionals" i ha examinat quatre indicadors de malestar emocional: ansietat, depressió, hostilitat i somatitzacions. L'estudi assenyala que les persones que agafen el tren amb més freqüència presenten més símptomes que la mitjana de la població. Amb tot, els impulsors de l'estudi reconeixen que es tracta de "resultats preliminars" i seguiran recollint més dades per exposar uns resultats més representatius. 

El malestar dels usuaris

La Plataforma Dignitat a les Vies va denunciar les conseqüències en la vida personal i laboral dels usuaris que durant mesos han patit les conseqüències del tall de les vies per les obres del túnel de Roda de Berà. A petició d'aquesta entitat s'ha desenvolupat el treball que ja ha recollit l'opinió de 700 persones, d'entre 16 i més de 80 anys, a través d'un qüestionari en línia, que segueix obert. L’estudi indica que el 80% dels usuaris afirma que el servei va arribar tard més de la meitat de les últimes cinc últimes vegades que va desplaçar-se per la xarxa ferroviària, mentre que el 50% afirma que arriba tard "sempre". 

L’estudi subratlla que “no fa cap diagnòstic clínic”, encara que els valors obtinguts dels quatre indicadors “són significativament més alts” entre els usuaris habituals del tren. En aquest sentit, detalla que la puntuació mitjana de referència dels símptomes d’ansietat és de 3,56 (una escala de 0 a 20), els passatgers regulars sumen 8,69 i els esporàdics, 7,86. En el cas de la depressió, la referència mitjana és de 5,32 i el resultat obtingut entre els usuaris està per sobre de 8. Per últim, les somatitzacions, com mal de cap o digestions pesades vinculades amb l’estrès, l’indicatiu és 4,26 i les persones que viatgen normalment en tren és de 8,38. L’equip investigador matisa que “caldrà analitzar altres factors que podrien influir” entre els usuaris del tren. Alhora, assegura que preveu estudiar possibles diferències segons el gènere, la situació familiar i altres variables personals. Els responsables, però, consideren que “caldria augmentar la presència d’homes i de persones nascudes fora d’Espanya”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!