Els gats i gossos també hauran de tenir el seu propi document nacional d'identitat (DNI) a partir del 2022. Una mesura que sorgeix a partir de la nova Llei de Protecció i Drets dels animals.

Aquesta nova norma neix amb la intenció de tenir identificades totes les mascotes  "per garantir que avancem al camí correcte i en un model on cap animal no sigui abandonat a la seva sort a Espanya i així fomentar l'adopció", ha explicat aquest dijous la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra

Aquest DNI animal serà obligatori i necessari per a la identificació d’animals de companyia, gossos o gats, d’aquesta manera serà més senzill castigar i multar el responsable en cas d’abandó.

Llistat d'obligacions 

Aquesta només és una de les moltes obligacions que has de conèixer si ets amo d'un animal de companyia. En aquest projecte de llei es contemplava la idea d'un curs obligatori per qualsevol persona que volgués tenir un gos.

També es parlava d'un seguit d'obligacions com mantenir el bon estat d'higiene, procurar-li un allotjament adequat, evitar la reproducció incontrolada la prohibició de deixar-los tancats sols dins d'un vehicle d'entre altres qüestions. Un tema què s'està treballant des del govern espanyol.

 

dni

Dades a incloure 

Un DNI que es diferenciarà sobretot del document que ens identifica als humans pel tipus de dades que s'hi inclourà. En aquest cas servirà per tenir-hi registrats, per exemple, el calendari de vacunes o tractaments veterinaris a què s’ha sotmès i així es convertirà en una eina complementària al microxip.

Això sí, es contempla que els únics que podran accedir a aquesta informació siguin els veterinaris i cossos de policia

Una mesura que avui en dia és només obligada per a gossos de considerats de raça perillosa i que caldrà esperar per obtenir-ne més informació. Això és tot el que se sap fins ara.

Falta informació 

S'haurà de concretar com aconseguir el DNI animal, que des de la Direcció General de Drets dels Animals tenen previst implantar a partir de l'any vinent. Tampoc s'ha concretat com es farà la gestió del document, que sembla que  caurà en mans de les comunitats autònomes, si bé existirà una base de dades nacional a fi de facilitar l’intercanvi de dades entre les diferents regions.

Un altre dels dubtes més comentats és si el DNI animal serà físic o digital. El que està clar és que s’hauran de registrar les dades del gos o gat, els antecedents veterinaris i les dades de contacte de l’amo, per poder posar-se en contacte amb el responsable en el cas que fos necessari.

Encara que és probable que el format del DNI sigui electrònic i obligatori per a totes les mascotes i que incorpori un codi QR perquè les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per accedir a tot l’historial de l’animal.

Imatge principal: Gos en un camp de gespa / Pexels