L'animal trobat mort fa una setmana entre els punts quilomètrics 328 i 329 de la carretera C-31 al terme municipal de Mont-ras (Baix Empordà) és un llop mascle adult, segons ha confirmat la necròpsia del cadàver que han practicat aquest dijous tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat. L'exemplar tenia almenys 5 anys, pesava 34 quilos i feia 140 centímetres de longitud. L'origen exacte es podrà determinar després de l'anàlisi de les mostres de pèl i músculs que se li han extret però tot apunta que és franco-italià, segons ha informat el mateix Departament.

El llop es va trobar mort dimarts de la setmana passada, dia 27 de febrer, i la necròpsia confirma que la causa de la mort, que va ser immediata, va ser un fort impacte produït per un vehicle. El llop presentava politraumatismes a tot el cos. Els tècnics que han practicat la necròpsia han extret al cadàver cinc mostres diferents de pèl de la cara, cinc més de la resta del cos i mostres de músculs que es duran al laboratori per obtenir més informació genètica de l'animal. Els resultats que s'obtinguin del laboratori es contrastaran amb la base de dades individualitzades de llops que té el Departament de Territori i Sostenibilitat, per determinar si és un animal ja detectat amb anterioritat. Per la petjada, es descarta d'entrada que sigui el llop detectat al Solsonès. Tampoc és el del Ripollès perquè es va detectar a França dies anteriors a l'atropellament.

Des de Territori i Sostenibilitat s'indica que la Generalitat no té en marxa ni preveu impulsar cap programa de reintroducció del llop, però que alguns exemplars erràtics entren, de tant en tant, dins del territori català. Des que l'any 2000 es va detectar, de nou, la presència puntual d'aquest animal salvatge a Catalunya, la Generalitat ha posat en funcionament un programa de seguiment de l'espècie i mesures de compensació i prevenció de danys, per compaginar l'existència de la fauna salvatge amb l'activitat ramadera.

Actualment hi ha detectats als Pirineus Orientals (Catalunya-França) tres llops diferents, tots mascles i d'origen alpí (franco-italià). Dos d'aquests llops es mouen a ambdós costats de la frontera. El tercer llop és el detectat darrerament entre el Solsonès i l'Alt Urgell.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat