Semblava que hi havia treva, però va durar poc. El Cumbre Vieja, el volcà que va entrar en erupció el passat 19 de setembre, segueix expulsant el magma per les fissures i pels punts d’escapament que generen els diferents rius de lava i gasos nocius i tòxics a l’atmosfera. Una situació que preocupa en les darreres hores especialment, per l'arribada d’aquesta lava al mar i per les conseqüències en la salut dels habitants, del núvol de toxicitat que pot produir-se degut a la seva reacció.

En aquests moments, més de 600 famílies s’han vist afectades per aquests rius de lava, que han vist com les seves propietats i habitatges es veien sepultats per les roques que bullen i erradiquen tot el que troben pel camí. Una situació complexa per a tots aquells habitants que han tingut un temps limitat -o ni això- per poder extreure els objectes de més valor de les seves llars, per protegir-los de la lava del volcà.  

Aníbal Díaz: “Ho hem perdut tot, la situació és realment dramàtica”

El cas de la família de l’Aníbal Díaz n’és un exemple. El jove de 25 anys relata com ha viscut aquesta tragèdia juntament amb la seva família, que han vist com la lava del volcà els sepultava la casa sencera. Díaz explica que l’erupció va tenir lloc a 1 km de la casa on vivia, un fet que els va fer sortir amb el que portaven posat, les seves mascotes i els documents de l’habitatge. Dos dies després, explica el jove, la casa ja estava mig sepultada per la lava, però tot i així, hi va poder entrar i agafar amb dues maletes roba, un ordinador, la resta de documents i unes fotografies de record. El tercer dia d’erupció, la casa ja no existia.

6 Galeria, volcán, erupción, La Palma, evacuación barrio Todoque, vecinos desalojan sus casas - EuropaPress

Una terrassa d'un habitatge de La Palma, moments abans de ser enterrada per la lava del Cumbre Vieja / Font: EuropaPress

Els ajuts del govern espanyol

El govern espanyol concedirà 10,5 milions d'euros per ajudar els afectats per l'erupció del volcà de la Palma, dels quals 5,5 milions aniran destinats a la compra d'habitatges i la resta, a l'adquisició de béns de primera necessitat.

Aquest primer pla de mesures urgents aprovades aquest dimarts al Consell de Ministres, preveu la compra de 107 habitatges de titularitat pública o privada a La Palma. Uns habitatges que hauran d'estar en condicions de ser ocupats amb "caràcter immediat" per les famílies afectades. Per a l'adquisició de béns de primera necessitat, com frigorífics o cuines entre d'altres, es destinaran un total de 5 milions d'euros.

Per optar a aquests ajuts, l'executiu central exigirà ser residents a l'illa de La Palma i que l'habitatge sinistrat hagi estat residència habitual amb anterioritat a l'erupció volcànica així com ostentar la condició de propietari o arrendatari.

Cumbre Vieja de La Palma. EFE Ángel Medina G.Una de les senyals que indica els diferents municipis que afecta la lava del Cumbre Vieja, que es veu de fons en erupció / Font: EFE

I després, què?

A mig i a llarg termini, quan cessi l'erupció del volcà, el govern emprendrà un "Pla de Reconstrucció de la Palma", que s'estendrà en diversos fronts: des de l'urbanisme i l'habitatge, fins a la reconstrucció de carreteres i xarxes d'abastament d'energia i aigua, passant per l'impuls de les renovables a l'illa i la posada en marxa d'un programa de rellançament turístic.

Per ara, els rius de lava del volcà han cobert 258 hectàrees i ha afectat 686 edificacions, de les quals 589 estan destruïdes. El nombre de persones evacuades de les seves cases es situa en unes 5.600.