El canvi climàtic i la desforestació estan empenyent a la selva de tropical de l'Amazònia cap a un punt de no retorn, un camí que pot convertir-la en una sabana, alerta un estudi científic publicat aquest dilluns en la revista "Nature Climate Change". A partir de dades observacionals recol·lectades entre 1991 i 2016, els investigadors conclouen que prop de tres quartes parts de la massa forestal de l'Amazònia, que juga un paper crucial en la regulació del clima del planeta, han perdut capacitat de regeneració enfront de les alteracions de l'ecosistema. Una anàlisi d'imatges per satèl·lit en alta resolució suggereix que les zones més pròximes a l'activitat humana, com a espais urbans o de cultiu, així com les àrees que reben menys pluja de la selva, tendeixen a perdre més ràpid la seva resistència als canvis. La recerca s'emmarca en el projecte climàtic europeu TiPES, dedicat a identificar "punts d'inflexió en el sistema terrestre".
"Ens hem centrat en l'Amazònia perquè creiem que és una de les parts del sistema climàtic que poden aconseguir un punt de no retorn", va afirmar en una roda de premsa virtual Tim Lenton, investigador de la Universitat d'Exeter (el Regne Unit). "Amb això volem dir que es pot arribar a un estat alternatiu per a la vegetació i la superfície de la terra en aquesta part de Sud-amèrica. Podria transformar-se potser en una cosa més semblant a una sabana", va agregar el científic. Les primeres etapes en aquesta classe d'alteracions consisteixen en el fet que les selves perden la seva capacitat per a recuperar-se d'esdeveniments regulars com a períodes anuals de sequera, indiquen els investigadors, que perceben precisament aquests símptomes d'alarma en l'evolució del bosc amazònic.
"El sistema està perdent estabilitat. Podem apreciar aquests senyals sense necessitat que es registrin grans canvis en la biomassa o en la cobertura forestal", esgrimeix Lenton. Encara que durant el període estudiat existeix una pèrdua de vegetació, en part deguda a la desforestació, per a l'investigador el més preocupant és el declivi en la capacitat del bosc per a regenerar-se.
Una vegada l'Amazònia arribés a aconseguir un punt crític de no retorn, els autors de l'estudi publicat en "Nature Climate Change" consideren que la conversió en una sabana podria produir-se en "unes dècades". La resistència aparent dels boscos tropicals de la conca de l'Amazones es va incrementar entre 1991 i 2000, però ha decrescut des de llavors, segons les dades publicades. Els científics descriuen aquest procés com una interacció entre períodes de sequera cada vegada majors, falta de renovació vegetal i un increment de grans incendis forestals, factors que minvarien la massa verda de la zona cada vegada amb major celeritat.
El volum mitjà de pluges a l'Amazònia no ha variat de manera aguda en els últims anys, malgrat el canvi climàtic, però les estacions seques són ara més llargues i severes, la qual cosa augmenta la pressió en els ecosistemes. Els científics subratllen que encara existeix incertesa sobre el temps que es trigaria a aconseguir el punt d'inflexió que pot desencadenar la pèrdua definitiva de massa forestal i recalquen que aquest fenomen es veurà abans en les zones situades prop de l'activitat humana.